荷里活廣場斬人事件搓心急救是否合理?

383 回覆
36 Like 1176 Dislike
但疑兇仲揸住把兇器企咗係隔離...
師兄外科,有無得分享吓搓過嘅心實際有幾爛?

問題係起程果陣係咪肯定到10分鐘內入到院搞得掂
唔係嘅話正路應該照搓?
(就算最後家屬投訴都無咁易出事啦,我唔覺有邊份指引講可以唔搓住先等入手術室)
都要架,壓30下吹兩嘢
冇心跳咪搓囉….🤷🏻‍♂️
呢個真
其實個重點唔係是否合理
而係是否合情

我唔知咁樣比喻岩唔岩
就好似d阿伯末期cancer手術成功/康復率極低
你仍然要阿伯去做手術
從救治既角度去睇呢件事
唔做就一定死 做左可能唔洗死
跟[程序]一定係合理

個問題係係咪合情
當然有人會話 風頭火勢邊睇到咁多
你睇住個cam先上帝視覺 覺得無得救啫

我唔係醫護 我唔識急救
但我諗急救點都會做傷勢評估掛
唔會淨係睇生命指標
個傷者比人炸到無左下半身都照CPR掛

(傷者個肚應該都爛晒啦
睇左有無得救心裡有數
你話救護員個rules一定要搓就無辦法啫
旁人唔一定掛?

No offense
你話情勢真係危急顧睇唔到咁多 我覺得ok
只係純粹想帶出用另一個角度去睇件事
所以做急救嗰位真係盡晒人事喇
講真見到咁多血
都冇乜機會可以救得返
而且搓嘅過程同畫面都必然係惡頂嘅
Respect啦
仲事後孔明話當時CPR合唔合理
基本上敢行去幫手已經好唔話得
柒頭人有幾多公升血你都唔知啦,無心跳咪搓囉,個一刻仲有咩做到?插幾十刀內出血你點止?on9仔一個
其實係:
有pauses有呼吸->止血
無pauses無呼吸->立即進行cpr
因為器官無血到會衰竭
成功止血但傷者死亡
現場根本無可能分辨到個心係咪穿
而絕大部份心臟停頓既case都應該搓
你呢d人恃住好似識d嘢係部電腦前面講幾句
最後結果只會害左絕大部份需要cpr既人得唔到適切治療
你所講唔應該搓既traumatic arrest case根本start唔start cpr生存率都接近0
仲係度深究應唔應該搓對一般路人實際操作根本無意思
一般人更加需要堅守既應該係無心跳呼吸就cpr
應該有幫手㩒啦睇圖除咗西裝哥哥搓緊仲有其他人睇住
你唔好假設急救員睇到個傷者的受傷過程
又或者見到傷者胸口有傷口,就知道傷口有幾深,個心臟爛左
當救員見到傷者無左呼吸心跳,正當流程都係cpr,因為無呼吸心跳=死亡中,那怕cpr無用,都係有野“做緊”,你乜都唔做個傷者就死緊。
老實講,禁都無用,係咁插落個心到一定cardiac tamponade,無咩做到,只能夠cpr
最基本幾時要CPR都唔知, 剪左張證佢再考過啦屌...
唔係certify的話,都係跟清醒指數去決定做唔做cpr
假設佢仲有意識,會話痛咁當然唔會做cpr啦
但睇住佢慢慢無意識,無呼吸,唔做cpr唔通起身食支煙post個ig乜都唔做咩
要確認清醒指數

考試無做呢part會肥
呢d case只能夠打強心針同嗎啡人道主義等死 就算輸大量血都止唔到出血 太多利刃傷口又太多太大,就算做手術痴返埋d傷口都愈合唔到,除非你係吸血鬼體質即時愈合,否則區區人類只能夠等投胎 唉
搵啲敷料攝得幾多得幾多啦
無pulse無呼吸仲止血先?重考啦
直接輸血
無心跳啲血係唔會識自己流去重要器官
戰場面對2千幾個傷兵先係咁做
其實我冇話過唔搓喎
建議識多啲先出黎柒

就係有你啲咁嘅人成日有人係街訓低無咗勁耐都無人肯埋身,明明個個都識就個個都直行直過,就係你啲撚屌永遠鐘意事後拎條片黎公審,又話人唔應該搓,搓又話人姿勢唔岩比例唔好點點點左挑右剔,多撚餘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞