荷里活廣場斬人事件搓心急救是否合理?

383 回覆
36 Like 1176 Dislike
一定喺搓,無心跳無呼吸,你做止血都無用個心唔揼血你啲細胞死硬,大原則不嬲喺有大做大心臟停頓最首要如果有幫拖一個搓一個直接壓法止住大出血先。
印象係無脈搏一定搓左先
無血行比你止到血有咩用
有多個人先幫手㩒傷口止血
老實講嘅
咁多刀
刀刀入晒肉
做乜都嘥氣
做樣就得
有資源情況下,一定係快速止血先開始cpr
姐係㩒住啲敷料咁搓?咁萬一身邊無依啲資源都只可以齋搓 其實都係有幾多做幾多 兩者衡量咪點都係cpr比較緊要
我唔係同你討論緊邊個case 我係同你講緊 trauma cardiac arrest 係止血優先過cpr 無嘢需要拗 要拗就出論文去反駁d醫生博士
香港咁少依啲斬人case嚟講有人肯cpr都算係咁
拎件衫包住先啦
不過咁多個傷口
仲要喺條街你包乜都無用
雖然做cpr都係無用
如果你係想討論依個case嘅 我會認同係做cpr優先 原因唔係止血唔夠cpr重要 而係太多出血位 而你作為一個普通人無足夠急救工具同知識去處理 所以搓好過無 雖然都係唔會救到
我諗最大爭議應該都係會唔會越搓越少血啫 幾廿刀 冇血嘅話個心點跳都冇用
係咪加pressure 係傷口就夠?
Technically relieve cardiac tamponade 同 Haemothorax就係搵野拮穿個membrane
依家乜都穿哂重點會有net positive pressure buildup causing obstruction

CO=HRxSV
當你massive bleeding 所有cardiac output 都流晒出嚟
就算HR 得60 同 SV得50
一分鐘都有3L blood loss
仲要未計一開始有sympathetic drive

CPR is for maintain cerebral perfusion
但冇血perfuse cpr都唔會幫到d咩
不過當場都真係得cpr可以做得
單一傷口就睇咩位幾大個啦
今次呢個情況其實做乜都係做個樣
要問埋傷者反應
的確係,但我覺得如果大家想幫到人,一定要進一步了解,一定要知成個原理,唔係盲目地搓就代表救到人,當然敢搓我都覺好叻仔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞