荷里活廣場斬人事件搓心急救是否合理?

383 回覆
36 Like 1176 Dislike
呢個情況好明顯要手術先止到血
俾人插30幾刀,喺條街度咩儀器都無點止血
如果心跳已經停左都要cpr buy time等佢上到白車去到醫院先
唔覺得有咩問題
而家人死左我地梗係識講cpr無用
但當時唔通由佢瞓喺度等死?
你可以質疑無用
但唔係好似有啲人講到會害左佢
咪就係搓
搓得都無咗啦有咩係可以比死咗更差
驚再traumatised一條屍?
AF果個可能係樓下茶樓飲緊茶同朋友講緊單新聞
呢個都好基本
上面有啲上堂唔專心仲上嚟開post討論
不過呢個case 100% fatal,有ER crew係現場都救唔返
錯撚曬,你地啲知識唔update
睇吓有冇器官卡仔先呀,唔好浪費
左你老母生癌狗
睇到42終於有個圓滿既答案

但好奇樓主係咩人
又識講cardiologist
但又搞錯哂d shockable/non-shockable rhythm
其中一個都成32刀, 正常一個商場first aid kit 應該唔夠物資?
咁係3條友做㗎嘛…緊有1個搓,另外2個止血㗎…
咁依家係講緊 priority wor 我無話唔做cpr 只係講緊邊樣優先
的確係更新咗指引,止血先,CPR後。但指引要咁做嘅其中一個原因係因為消記參考嘅指引嘅發源地,美國,佢哋嘅救護員係2人車更,都有3人不過唔常見。人手不足導致有需要分輕重先後。但香港係3人車更,反而2人車唔多,而且距離近,一架唔夠咪叫多架,大那那6條友。人手多嘅情況下,其實無必要再分先後次序,同步進行會有效率好多。

再加上講就話優先次序,其實咪又係相隔一瞬間嘅事,極速搞完止血咪去CPR AED,其實好簡單。
epi本身係要醫生處方先買到
如果有嚴重過敏病史嘅人通常會隨身攜帶epi pen

問題係epi喺唔同dosage同route有唔同作用
治療anaphylaxis嗰陣係0.3-0.5mg IM
但係做強心針嘅時候要1mg IV

換言之就算你有支epi pen喺身,其實都未必幫到手
Cpr真係可能會do harm,都有唔少research建議唔好做
吓…………
但條街layman定專業既多呀?

點判斷do harm定唔do harm
現場環境安全,而加冇pulse冇breathing有條guideline叫你cpr, 係咪都揀唔郁諗下research有咩conclusion而唔去止血加keep perfusion(cpr)?
有冇人話版睇唔明
搵野禁住傷口 令佢減少/止血
落NS係谷返起血壓
Txa 大A拎黎止血
TQ = Tourniquets= 止血帶
Chest Seal = 胸傷敷料
NS = Normal Saline = 生理鹽水
TXA = Tranexamic Acid = 傳明酸
大A = Adrenaline = 腎上腺素

其他唔晒我解啦吓話
講緊以後如果有trauma導致大量出血嘅cardiac arrest,其實可以諗多一步,係唔需要cpr,反而可能加劇傷勢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞