荷里活廣場斬人事件搓心急救是否合理?

383 回覆
36 Like 1176 Dislike
屌你垃撚圾,成個post 都講緊依個case做cpr合唔合理,你就去講戰場有軍醫嘅情況
呢句算係咁其實先最害死人
最怕係啲好心做壞事
唔特別指明今次
好多時有意外都係有啲以為自己係幫緊人嘅on9
唔識又要衝出嚟害死人
係,如果真係乜都冇,衫又冇得除,咁就只可以cpr,直到有資源為止。
我concern嘅始終都係果句 現場唔同上堂未必有時間準備同記得咁多野 止血緊係重要 但講真心口同頸動脈俾人桶到咁止到外出血 內出血都頂唔到幾耐 亦未必諗到點樣拎物資止血
最緊要都係盡力維持生命到醫護到場

所以見到依啲事故現場都希望大家勇於嘗試急救 大家分工合作好過得一個人手忙腳亂
得啦你唔知penetrating injuries會cause tamponade已經係on9,唔洗再講了,照你咁講得blunt injury先會?
但就呢單case來講,係上帝視角,兇手冷靜左情況下,我會衝入床單舖,拎張床單,一9包住個傷者既岀血位,再開始cpr,等到救護hand over,唔會就咁搓到救護來
識嘅救人唔緊要呀
唔識嘅真係唔該自己對摺死返屋企
唔好“幫”個傷者傷多兩錢重
終於有位高人講到CPR嘅作用…

CPR…心肺復蘇法,唔係攞嚟救個心,係攞嚟救個腦……

Traumatic Arrest要做CPR,係希望可以將淨低嘅血泵上腦,等啲腦細胞唔好死得咁快,挨到Receive ALS,甚至係Intensive Care為止。
其實,CPR 係冇心跳先做,唔會有人無啦啦搓人呱
有乜情況會俾冇心跳更壞呢......
我冇唔認同既,我都係係交流既角度到同大家分析,現場環境好多變數,做得幾多得幾多。cpr係最重要呢個係普通人角度係冇錯既。我所講既都係上帝視角,所以實際上未必可行,只係理想情況下。
同埋幫手既人係唔知佢有冇比人拮到咁深有冇傷器官掛
個心爛晒仲搓就可以幫d 血必快d 等佢快d 解脫
好勇敢 比著我依啲case會好想幫手
但真係未必夠膽衝到出嚟
除非唔只我一個企出嚟救
學你話齋 有上帝視角就話
仲有拎櫈擋係前面果個阿叔
Respect
咁你係咪即場同佢傾DNRCPR呀
睇大家講到止血,心中就有個問題
當只有一個被刀插的大傷口,用敷料加壓止血,我以為是因為敷料是無菌的所以才用
但大家就講到街上的話,衣物,被單, M巾都頂住先
想問下點解全部都係會吸液體的物料? 這樣不會把血吸出來嗎?如果有不吸水的物料,當膠手套,保鮮紙,用這些按壓止血會不會比用布料來得好?
所以先話唔特別指明今次
有啲on9以為自己學過急救就乜都識先最害死人
你讀過下急救就知你哩個問題冇討論價值
唔係戰場有冇軍醫 我係講緊 處理trauma cardiac arrest 嘅原則 止血係優先過cpr 都係果句 要拗就出論文去反駁堆專家 我都係跟指引講
你都戇鳩佢鳩見有人訓低流晒血冇呼吸冇心跳,撚知有冇傷到其實器官咩,洗唔洗即時去專科排期去照咗先啊?定係幫人急救果個有透視眼?

人地盡做都比你話,屌你呢啲人上網馬後跑鳩嗡害人不淺,落樓下公園同廢老吹啦
又咁諗出咁多血要現場有嘅野去止血其實好難
Hold到心跳那怕多幾分鐘幾秒都好,至少可以頂到救護到場,人地多啲工具同物資去幫手
唔搓,等到救護到場無心跳無脈搏其實就無野可以做到
就算係Underlying Cause 係Cardiac Tamponade又好Haemo/Pneumothorax亦罷,比埋Aortic Rupture好未,無呼吸無脈搏都係要CPR。Pre-hospital BLS唔應該考慮Underlying Cause,Treat what you can see。
傷口會快啲埋口?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞