荷里活廣場斬人事件搓心急救是否合理?

383 回覆
36 Like 1176 Dislike
想問下明知佢hemothroax加cardiac tamponade,止血有咩用?
急救員應該唔知傷者心臟中刀
最好做法都係CPR
大量出血就算係cardiac arrest 都係做咗止血先
資料理論自己上網搵
AF 如果係life threatening 都可以DC cardioversion,不過係synchronised 同個joules 低啲 (好似係)。

VF 個啲shockable rhythm 就係unsynchronised,同埋通常一開始就較到最大Joules
你有X ray/CT眼? 係,佢係俾人捅左好多刀,好大機會個心臟/大動脈破裂,但你點知佢會唔會好彩避開哂啲重要器官?如果個個都好似你咁「覺得」佢搽黎都無用咁就錯失左好多救人機會
首先ITLS 2017

Chest compressions are ineffective and take a lower priority than the immediate treatment of reversible causes encountered in TCA such as hypovolemia, cardiac tamponade, or tension pneumothorax.

然後AHA - Traumatic arrest consideration 2005但已係最新

Circulation
The provider should stop any visible hemorrhage using direct compression and appropriate dressings. After opening the airway and delivering 2 effective rescue breaths, the healthcare provider should attempt to feel a carotid pulse.

一個無血既心係點搓都無用
無心跳就點都要搓啦 唔明有咩需要考慮
止你老母咩,依個case最即時死嘅原因最可能都係hemothroax加cardiac tamponade,就算你massive hemorrhage,都係resuscitation by transfusion優先,咁多stab wound你點止血?唔識就收皮啦
你個個情況點止血呀大佬
Pause
CABCDE

第一個C 係catastrophic haemorrhage
再黎多個,呢個再advance d ge pre hospital,所以香港無
所以香港都未必適用,純分享

Ching 唔洗燥,兒登真係好多細路唔識衝出嚟柒,講兩句就以為自己啱
去到66樓先有一個正常d既答案
咁係條街到有咩immediate treatment of reversible causes encountered in TCA可以做
冇心跳理論上已經係死人
Cpr係幫佢心臟跳住先,捱入醫院搞。

樓主問得好既,啲血搓咗出嚟咪冇用?
係,急救目的係拖時間,盡量喺有限資源下維持patient既生命(呼吸同脈搏),個商場得aed同啲19敷料,你唯有用住先。
器材係資源,人都係資源,咁多人喺商場度都唔知有幾多個識急救,唔好講有冇專業醫護,仲有專業醫護都分好多範,醫院度慣咗穩定同有資源既環境下救人,到喺街度乜都冇,又未必識做。

講到尾係盡做,一個人咪cpr,2個人咪一個止血一個cpr,做得幾多得幾多。

坐喺屋企出post質疑唔令你顯得專業啲

仲有人講增加patient痛苦屌你老母cpr不嬲都唔係好高機會救到人,咁係咪唔洗做我哋唔係判官唔係神,佢痛唔痛苦我呢刻唔知,不過我淨係知佢冇咗呼吸脈搏,我識cpr同急救咪盡做,除非有人跑出嚟話佢殺咗拒絕搶救紙唔洗救啫。

係咪Q下人顯得自己高尚想知點做呀嘛,講咗啦學到嘢未呀小朋友
Internal bleeding how to stop at street ar ching?
如果你係同行真係得啖笑
If someone is stabbed near the heart and lungs, it is crucial to prioritize immediate medical attention. Cardiopulmonary resuscitation (CPR) is typically performed when a person's heart or breathing has stopped, but it may not be the appropriate initial response for a stabbing injury.
睇晒所有回覆,看到大部份人都認同CPR, 不認同的也有提出理句
我對這情況有疑問,係因為刀傷在心口,而且是中了很多刀
冇心跳就CPR, 係general rule? 還是定律? 是否適用所有情況?
對有在討論的ching心存感激
-------------------
標題係個中性問題, 不是批判, 冇預設立場
至於有D人話的唔識野就衝出尼柒果D, 無錯我都唔識野, 但我會問,而唔係自己收埋自己估估下, 有咩唔可以拎出尼講,拎出尼問? 你生而知之,唔洗學唔洗問?
原來AED係for VF我係透過大家番言先知, 急救時只知個心fibrillation,但冇講到上定下, 又要感謝有ching quote埋guideline出尼說明
果D人胞到我錯字錯概念就屌埋尼果D, 我唔係係度開lecture,唔係教學, 係發問,唔埋睇ge去下個post就得
有讀過都知
冇呼吸脈搏一定係搓左先
佢咁多位出血你止得邊到
唔通真係等佢死咩
最多叫多d人黎幫手禁傷口頂一頂
念力止血止血敷料都未必用到,香港啲急救箱止血帶都冇條成班識啲唔識啲喺度左講右講有敷料咪壓住先,冇咪搵衫又好m巾又好壓住先。

鬼唔知咩係最好咩,問題係條街冇,你只有用你識既去做,次次有呢啲case都有啲專才出聲質疑,咪搞到識既都唔敢做囉。
呢個先係問題既癥結
人總係覺得唔做野唔安樂
就係唔可以放手睇住佢離開
好似我放手就係幫兇 有責任咁

你放手唔搓 唔等於要係佢隔離打卡食煙
我講緊既係「路人」既角色
唔係救護員既角色

如果你問我唔係幫手 又行埋去做乜?
我會話 假若佢仲有意識 而周圍已經安全
我會安慰佢 捉實佢隻手比佢知我係隔離陪住佢
有人黎緊救佢 佢已經安全
比佢係驚恐既狀態稍有慰藉咁離開
當係做極淺薄既臨終紓緩關懷

到佢無左意識 我就行開
我唔會反對其他路人同佢做CPR
或者一開如果無意識 我唔會行埋去

當然兩樣野唔一定對立
可以係有意識前/後咁做
都係個句 純粹想帶出用另一個角度去睇件事
用火止血先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞