荷里活廣場斬人事件搓心急救是否合理?

383 回覆
36 Like 1176 Dislike

本身搓得嘅情況傷者已經係失血性休克
第一你唔知急救員幾時埋到傷者身
第二急救員唔會知傷者休克無pauses幾耐
仲止血包紮郁個傷者嘥時間嚟托柒?依家係胸腔中狂中刀唔係手腳出血呀點撚樣包完又搓呀?
Cardiac arrest唔做cpr?佢仲清醒梗係止血啦,你搞清楚未
搓cpr有機會會整斷胸骨,去急症室比較好
間唔鐘都有d 非創傷性心臟停頓左十幾廿分鐘
之後都搓得返嘅case 嘅

搓多十幾分鐘係咪真係咁幫到病人真係無人知
所以都係建議普通人搓住先
如果佢話distal limb arterial injury咁包紮先都仲有機講得通,依家成個心臟中刀,講得出止血都係低能
你送到醫院都係要做呢個動作
唔識就咪扮識啦ching
不如各位鳩噏完之後講吓自己咩背景先啦
睇吓大家係邊門邊派
真,一陣乜都唔做又咪俾連登仔開post 屌企喺到乜都唔做
班冷氣軍師真係
應該係話traumatic cardiac arrest
cpr 其實真係無乜用,但係又無evidence 搓同唔搓個mrotality邊個好d同差幾多

大多數guideline都叫prehospital 應該搓住先(雖然無乜用)
in hospital 就無咁strong叫你一定要搓
係好respect 幫手既人

但其實當時d 人其實唔應該行埋去救...
隨時死多幾個
要搓都一定係搵多幾個邊禁住出血位邊搓
TQ 住limbs chest 落chest seal
abdomen 用gauze direct pressure
儘量control blood loss
落完NS 再落Txa
再啪支大A落去
搏一搏
blood loss 唔會因為搓或唔搓而多左或少左
underlying cause 係massive blood loss
咁要treat 左呢樣野先救到

搓係buy time , 盡量係心臟停止既時間maintain organ perfusion , maintain 到幾多得幾多
ideal case就一路搓 一路俾水俾血 一路開ot止血
咁係條街度當然唔會做到咁ideal 咁perfect啦
但都要盡做架啦
考試拎唔到100分就成份卷空撚左佢? 你個腦生草?

果d massive post partum haemorrhage就算bleed到arrest 都係會搓住黎buy time再做ot止血
真。
呢個Trauma case應該用用ITLS既概念, not ACLS

止血係優先過做CPR

樓主pin this#tr
留係屋企上網最合理

等屋企人過黎簽埋consent先救
ching, skim完,好似唔係講緊止血vs cpr wo?
佢哋覺得止血=唔做CPR
但係止血令到個CPR更有效
其實而家有部分既AED 機 可以分辨到幾時應該用幾時唔應該用 你個急救牌過左就不如考返先
無心跳 再多血都無用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞