歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (186) 俾錢前請諮詢伴侶、父母、性器官及大腦

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
買左小紅帽同Alice
如果係素組前題下考慮加多少少工序的話大家覺得加咩會令模型完成度上升最多?

係咪應該揀水貼同消光?
成型色無縫 化妝粉盒 uv膠眼藥水
頭髮建議點都噴下 鳩噴都差好遠
謝謝

成型色無縫係講膠水加框
UV膠眼藥水係加層薄透明UV膠落去
化妝粉盒係咩?
頭髮係因為太膠所以噴多層成型色?
上完橙上粉紅
頭髮太膠 望定摸都好無癮
就咁噴色定上埋陰影都好簡單 衰咗都係疊返色上去/用透明色調整

條女又幾正
真係化妝
https://youtu.be/A-Kfwq3uZqE
我跟呢條片整
簡單得黎啲陰影淡淡地唔會太重口味

非常好

比薩爾達搞到咁遲先整好
第一次整裙感覺炒左
GP03D再販 唔熟訂模型
佢Online再販香港會唔會有大貨
我建議做以下幾樣野
1)去買2隻透明色/水性油開稀/油彩,藍同紅/橙分別做冷暖色既陰影
例如頭髮同手呢d位增加立體感,
2)去買粉紅色既水性油/上面講既膚色weathering/甚至去12蚊店買cheap cheap 粉底,將膚色既地上上少少然後捽散佢,增加血色同埋陰影
3)最好都滲少少線
4)買d通用水貼黎貼下
5)全隻消光,但係買水性油既光油點兩點係隻眼度增加反光/通透感
睇下做到幾多項先
1+2+3 都可以當係滲線咁做
之不過滲線係抹走多餘油,做陰影就係用紙捽散佢
4)就真係唔係隻隻都有水貼岩,可以買d中2病毛筆字or機甲體數字既水貼鳩點下就算,可做可不做
5 就真係差好遠,完成度多好多
5預計一定會做
4有買左一堆hiq水貼,總有d啱掛
2,3應該都ok,係爭盒舊化粉,應該都處理到
反而1要研究下,因為冇做開上色,要睇下陰影點玩

多謝大佬們嘅建議
求教下有冇片教手油頭髮陰影,日文應該用highlight?
咁大箱D鋪邊有地方拎大貨擺
5有無教學/圖睇下?
消光用開水性噴罐的話係咪用返油性光油就ok? mr colour GX112
如果用油性消光噴罐 水性光油有無咩牌子? google一係出五金果D一係出大6淘寶
類似做法, 但唔係用光澤, 直接用UV Resin
https://youtu.be/z62Nfe0CyHo
想問噴柒左想洗件應該買邊隻
去睇下油棋片,人地點用對比油contrast paint
果d手法用返係頭髮呢d有造型既就岩架啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞