歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (186) 俾錢前請諮詢伴侶、父母、性器官及大腦

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
係, 搖勻係必須
諗起早兩個禮拜, 我有個Friend同我講話噴B603水性消光中咗伏
我問佢衰咩佢話白化, 我就R晒頭, 佢話可能擺太耐
我又問佢Chok咗幾耐, 佢話是但幾下就開罐噴
咁我就話, 我個人習慣就100至200下嘅
佢喺tg谷到貼圖話好似俾米青噴完咁
然後成為咗谷pin
Thanks巴打,但啲受力位其實如果要滲線係咪都避唔到?係咪要再溝淡隻滲線
第一眼睇以為係水星啲機
有啲似沙迪克果部
滲完先砌囉
因為諗起以前讀TQM嘅時候研究啲lawsuit, 有一單係撞車, 車門spot welding position爆開咗飛出嚟鍘死咗個司機
嗰陣個阿sir本身都幾風趣嘅, 佢就係話個spot welding喺design嘅時候冇考慮周全
個spot welding就好似蜘蛛俠拉著架metro啲蜘蛛絲咁, 啱啱好夠用
如果有條友手多插佢個鼻就成車跌落街咁話
爆膠同樣道理
一般嚟講呢, 我自己以前仲有砌高達嘅時候就例牌會假組嘅
其中一步必做嘅就係打斜剪短條榫, 等佢哋唔好質得太過實
所以我以前為數不多嘅高達模型過程都未試過滲線爆膠
另一個有影響嘅位係我會上底灰先噴油, 滲線之前會噴光澤
所以基本上滲線液唔會掂到膠
第三樣係我會盡量滲完線先組裝
所以如果你問我意見就係俾啲耐性唔好skip喱啲preventive嘅步驟
越來越多環保膠,爆膠只會有多冇少
似咩
我見佢個頭幾似朱古力部粉紅色機先咁諗
谷pin

想問下呢兩隻係咪都係軟骨

好鍾意佢咁colorful,如果想擺半跪既pose但槍頭向上個種咁應該買邊款?
呢兩盒都唔建議你買wor真心..
副骨唔掂之餘素組幾肉酸下
原來都係官圖無限好咁姐係等b記排隊排到佢重製?

wheel cover support 唔夠力印印下跌左
想問如果用74123處理卡榫係咪崩硬?
如果係嘅話有冇啲平啲鉗推薦
你會打磨嘅話要把普通剪鉗就得
唔打磨建議直上最貴果把godhand/平少少嘅godhand紅剪
唔該晒
AV油滲油咪唔會爆膠
油彩配White spirit/ 郡氏weathering
好 唔該晒巴打
今日咁靜 係咪熱到啲膠溶哂冇得砌所以冇人出聲
咁大個盒
冇得同頭兩款疊埋一齊擺
強逼症要死了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞