歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (186) 俾錢前請諮詢伴侶、父母、性器官及大腦

1001 回覆
4 Like 5 Dislike

刮到傻

Ching…
呢隻盒係咪玉藻前size
應該係,壽屋囡囡盒黎黎去去都係兩隻size,係厚度唔同
想請問下咁多位師兄師姐
小弟砌孖星車仔模型
因為我切過一隻款佢個個引擎原先嗰一隻電鍍銀色真係好核突
所以我就去咗電鍍,用樽仔油再用孖星佢哋自己出嗰啲畫筆上色
之後用膠水黐返埋佢哋一齊嗰時
唔知係咪我嗰一層油漆,油得太太厚佢哋黐唔到
之後拆返開晒用沙紙將啲接口磨返粗,先至勉強癡到
我係咪應該要黐埋一齊先至上色
但係我見啲日本人係每一個零件上咗色先
應該因為膠水接觸唔係零件本身 而係零件上面層油所以痴唔起同會甩 建議痴個位反唔使噴油
想請教

平時素組+ 噴水性消光

想玩少少舊化,係咪買雙星果隻油去做? 做錯咗可以用雙星溶液抺返走?

個人認為 Mr. Weathering Color 舊化液 比較好用
做錯可以用返Mr. Weathering Color Solvent可以抹返
抽青提好真
thanks, 我買來試下
想請教一下金屬油噴完之後要唔要噴消光?

如果會噴, 骨架ge消光係咪應該用半光澤消光好啲?

thx brother!!

學海無崖
正常金屬色上消光會變生銹/啞色

我自己上完金屬色,通常唔會再上coating

想問下咁多位,車身既黑鐵色,有少少透左內層既銀色,可以點噴
反轉個思路
d銀係後上的甩青效果黎
噴左黑鐵先, 再用銀色邊位乾掃
睇個人喜好同想要咩效果
金屬色噴半光/消光大概會出乜嘢質感,你可以參考下呢條片
https://youtu.be/3-FqPDJAnDw
感覺半消光應該係我想要ge 效果
我有時有心機會部分消光
始終金屬色好閃 可能某一啲位想突出返個主體外甲色
就淨果幾粒骨架噴消光 或者亮光消光亮光做層次
多數做完咁多野 啲細節得自己知特別有滿足感
砌嗰陣多數噴埋消光/光澤先砌
或者blutack大法
不過你要計埋佢係匙既因素,曲面個光澤同平面好大出入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞