歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (186) 俾錢前請諮詢伴侶、父母、性器官及大腦

1001 回覆
4 Like 5 Dislike
Bam 得Bamdie
支持
想問AV油手油前洗唔洗上primer先?如果係嘅話用Tamiya surface primer o唔ok?
1樓link慢慢睇
水油用開flyer噴灰,但枝flyer開始爛(兩邊膠分開,懷疑咁搞到有時唔夠氣密)佢隻樽同水性相性又唔好。 水性一乾就成par卡係度要自己撩。
手持一枝evo, 我應該upgarde枝噴筆用evo噴灰定買枝平d噴灰好?
有諗過買枝ym牌但9xx攞來噴灰又好浪費咁。
有時懶到用金剪貼邊剪完水口
再用指甲刮番個白化位 覺得仲自然
我個人習慣
成隻手油就上primer
小面積手油就唔上
底灰應該就規定用邊隻
flyer 個idea 係好,不過做工同埋d 料真係垃圾到一個點

我自己覺得用開一把唔錯可以買多一把,d 零件又可以共用萬一有咩事都好易check 到係邊一到有問題

當然噴灰我更係首推 HP CR
日系槍我驚塞nozzle, 由其水灰
灰直落都好少出事
黑色就溝多幾滴精
多數出事係金屬色唔夠油落第二次碟溝埋啲殘留膠粒上去
所以要換碟再溝
又或者轉用mr color水灰完全未塞過
thz, 我諗諗先,或者等下期消廢卷
開定先落同噴完即刻洗就得,雖然CR應該噴乜都唔塞
Tip dry嗰種塞就技巧/習慣問題
塞過黑鐵
想請教各位巴打
N年前買咗油性嘅gundam marker滲線筆
後尾睇返自已啲舊模型發現有一部份嘅線消失咗(唔知關唔關冇噴消光漆事)
搞到宜想買返滲線液算

個時仲買埋呢樽嘢,想問抺滲線液呢支得唔得?
定係要用返白電油or X20先啱
買水性
你砌完仲要舊嘅應該會爆膠
舊個幾隻應該唔會再掂佢啦
如果我轉用田宮滲線液支嘢係咪用唔着?
X20 /白電
唔該哂巴打
想砌WING ZERO EW
想問下買HIRM靚定VER KA靚?
想問下巴打,如果上金屬色
係咪先上亮黑色
再上金屬色?
呢個情況使唔使一開始仲要上底灰?

底灰用0.5 噴槍
亮黑色用0.3 ?
金屬用 0.3 or 0.5?

Gaia notes 金屬油係咪1:3 咁溝?

個泵個氣壓要幾多?
底灰普通油1.5-2?
金屬油 3?

麻煩晒
同埋想問下gffmc白雪姬係唔係好靚同埋要收咩價位左右?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞