巨商2023回巨心得2 (竟然開到2)

1001 回覆
17 Like 1 Dislike
忘記左有雙開添
依家仲係要玩MP女?
《無》
想問下點解我隻道士夠50但佢唔比我轉做林平厚
唔記得差D咩, 暫時未有將軍, 但張仙花又比我升
去拍賣放LA
見到呢張圖 好勸退國巨XD
要用佢殺一隻怪

thxxx
符合主題
就咁睇呢張圖 台巨都多人好多
國巨點可以3開??
我開左1個 再禁多次 話咩會disconnect
真,苦惱到
私服正服雙溝咪得

我都係正服有雙經先過去打料升星宿,冇就玩私服刷下寶慢慢賺錢磨時間
以下係我玩咗2年台巨比新入坑既新手/回鍋玩家既心得

前言: 玩巨商一定要有明確目標, 行少好多冤枉路, 亦會令自己有動力去玩巨商;
時間佔率: 10成時間刷怪賺錢除非你不停課金; 未出神獸前有6~7成時間解任升100信, 有3~4時間賺錢; 出左神獸直到退巨有6成時間升lv, 3成時間升lv, 1成時間解任
指定動作: 無雙經賺錢或解任, 有雙經全力升lv
溫馨提示: 台巨要用個肝黎玩, 你玩巨商時間越長, 升lv同賺錢自然快, 基本上星期一至五2~3小時, 星期六日6小時以上。如果你無咁多時間, 收ac快速完夢或者玩私服

a) 先諗玩咩天王
無論有課定無課, 未入game玩之前請先諗清楚第1隻天王係出邊隻。
除咗龍天, 其餘3隻天王都適合做第1隻天王。當你之後連第1或者第2隻冥王都出埋, 再考慮轉型出龍天。
每1隻天王都有缺點, 無話出邊一隻比較好, 自己上網睇下3隻天王出技既效果&外觀, 睇下有無邊隻天王係你自己想玩。
如果都決定唔到, 就由缺點去分析, 邊1隻天王你係接受到佢既缺點。
龜天缺點第1係技能範圍細, 每一隊怪物都會打漏1~3隻怪, 第2係技能耗魔大, 需要有龜天符先會唔缺mp, 無龜天符之前兵陣要有2~3隻mp女, 第3係練功速度會係咁多隻天王最慢。
雀天缺點第1係無天王高武情況下打怪好廢, 要靠高武個火龍轟落黎個一下先會有高爆發傷害, 第2係高武個火龍要燒怪幾秒先會轟落黎, 第3係打唔到天怪, 有雀天符先可以打到單體既天怪/天boss怪
虎天缺點第1係施法距離遠, 未有裝備同金2巨2增加自身抗性&血量情況下, 好容易死。

b)了解天王配邊隻冥王
當你揀好咗第1隻天王, 就可以幫你決定到第1隻冥王係邊隻。
出龜天: 第1日冥 > 第2朝冥
出雀天: 第1台冥 > 第2朝冥/明冥
出虎天: 第1台冥 > 第2明冥
出龍天: 第1日冥 > 第2朝冥

第1隻冥王揀台冥或日冥既原因係有挑怪技能, 有挑怪先可以輕鬆打暴走怪, 唔洗再拎獨角鬼弓/祝斧/龜天隻黑龜坦怪(易死又挑唔到怪)。
第2隻冥王就揀返同自己隻天王同屬性, 可以轉移屬性%比天王提高天王傷害, 打怪打快啲。
龜天第2冥王比較多人有疑問係出唔出明冥吸怪, 我既答案係cp值無出朝冥咁高, 原因係花幾千蚊只係為左吸怪好蝕、兵陣又要出多隻念力師、龜天打火屬怪為主搞到明冥被勊屬好低傷。

c)正式起手
合冥王要先合兇獸>覺兇>冥王, 要合兇獸就要自身國家既操練所合。
當你決定玩雀天, 咁咪台灣起手, 合完雀天, 合台冥。如果你未了解第1冥王, 一開始入game揀左明/朝/日起手, 你就要花錢買入藉轉國。所以未入game前諗好咗天王, 個結果係可以幫你慳到1本入藉。

入game創角色全點智力, 會彈個通知叫你做新手任, 必做, 做完有把新手杖, 技能傷害計智力。之後解戰鬥任, 解到拎到訓練用的雷擊槍就可以取代把新手杖。用依呢雷擊槍去解15個日任拎1日狐娃, 有1日狐娃後就可以去高手洞窟3樓升到180 (記得解門口既日任)。181~200lv去台灣海賊洞窟2樓升 (記得解門口既日任)。

200lv之後就去刷怪賺錢, 目前值錢既係幻獸之魂、兇獸之魂、訓練用鞭子。有錢第1件事就去買1隻210lv以上既治療師+雷電珠(武器)拎黎做主力, 就可以唔洗再解日任拎1日狐娃。但我建議你上網學巨集, 主角狐娃+治療師雙輸出, 打怪或刷料都有效率好多, 手又無咁痛。 繼續賺錢買1隻250lv陰陽師 (一定要250lv, 減抗%先會最高)。

d) 打怪升lv 或 刷料賺錢
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1fGdtKeM0aIQTJ6isEDtXI80H-IyxFBZMMfHgUHc2itc/edit?usp=sharing
關於打怪同刷料, 可以參考依個連結, 雖然係上年寫, 但足夠應付你出1天王2冥以及升到250/260lv。

e) 兵陣 & 目標 & 巨商疑問
https://docs.google.com/document/d/1P09QQKaux0D9tBpjpyhNN-qy2_34MvT7RQw0W_WV3cU/edit?usp=sharing
參考依個連結, 有哂兵陣同目標, 仲有好多玩家們成日問既問題, 都係上年寫。我都無乜時間更新, 目標同其他野無乜太大改變。兵陣就參考下唔一定死跟, 前期都係主力輸出+召坦+減抗, 中期主力輸出+冥王挑怪+真陰真念減抗+2lv水風精靈+馬符/青龍符+陣法+陣型, 後期就中期配置+傳說將+3~4lv水風精靈。

中期講緊匡盧山之前既怪, 後期講緊係最近匡盧山出既新怪。以前強調減抗殺怪快, 依家打新怪偏向五行屬性。
-------------------------------------------------------------------------
巨商成20年歷史, 好多野都不能盡錄, 韓服不停更新, 令到玩法越黎越複雜, 唔似以前咁買幾本孫子合幾隻2轉帥就可以打哂成個地圖既怪物。有心玩既話, 多d爬文或者睇下其他人既影片。
自己諗 私服冇保障
但升得快起手成本低
唔通無咁多時間真係要玩私服
係大商人 ser玩緊,我而家解緊商業同千年石既任, 我想直接買舊短弓同千年石去交任
但拍賣所唔見有,市集又少人,
我想問係無人賣?定有其他地方賣野?
得隻治療師+雷珠, 單國有冇話邊幾款任務最快升到100信用度?
冇信用度真係搞唔到天王
無乜時間慢慢玩既話, 每次合出1隻天王或者冥王都要半至1年時間。你夠勤力肝既話或者肯課金就會縮短所需既時間。

但依家先玩台巨有少少尷尬, 因為傳聞下年2024年4月合約會完結, 官方前排youtube直播同玩家互動玩遊戲, 佢地就聲稱完約後會繼續續約。但續約唔知會唔會又換代理商或合併ser。
我都係尋日先開始玩

幾開心,發覺好多野都方便左,交任可以直接飛去 定我太耐無玩
每星期既4款周任必解。
自身國家既戰鬥任同商任全解。
然後上52巨商 > 任務, 中級任個啲全部解哂。高級任既五大神獸、玄武團、白虎團、破奧之塔、凶獸、冰城、帝王陵寢、神仙谷解到就解。
其實年年都講會執笠 由開ser 講到依家
係今年係啦啦彈個傻仔YouTuber 放大件事
究竟支國武統台灣先
定台巨執笠先
hea 玩住先囉

升下信任度同其他野先,玩到咁上下咪課小小,平時買隻驚都要比錢啦
台服仲會唔會買到掛料俾人ban?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞