[Sony/罪大滔天]相機用家討論區之show blocked user - 貓sir

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
點解好似無乜人用70-200F4

點解咁講?

二手跌得幾勁
又好似無乜人講

跌得勁正常嘅
呢支都算係早期FE鏡
我覺得應該差唔多時候要出第二代

仲諗住買黎玩下
都係等多陣好

買住二手先囉
支鏡對得住個價
我覺得要出新版
但係知道sony一定唔會
FE鏡未有一支出第二代
而家仲儲緊鏡群,所以唔會咁快更新

我有70200F4
因為之前未出2.8果支
而家跌價抵玩啦
襯低水快D入返支啦
點解好似無乜人用70-200F4

點解咁講?

二手跌得幾勁
又好似無乜人講

跌得勁正常嘅
呢支都算係早期FE鏡
我覺得應該差唔多時候要出第二代

仲諗住買黎玩下
都係等多陣好

買住二手先囉
支鏡對得住個價
我覺得要出新版
但係知道sony一定唔會
FE鏡未有一支出第二代
而家仲儲緊鏡群,所以唔會咁快更新

我有70200F4
因為之前未出2.8果支
而家跌價抵玩啦
襯低水快D入返支啦

想買黎影下貓
或者試下tele少少既人像
好怕自己唔慣呢個焦段
又冇fd借黎撚兩手
廉價的朋友巴打幾時知要唔要, DC d人成日叫我平幾舊, 平比佢地不如平比你
有冇巴打要sel 20mm f2.8 ?
超輕身 等效30mm 適合街拍、生活照
鏡身好殘、好舊,鏡片無花無塵無霉,功能一切正常~
無單無盒

$1000
無巴打要我先再放dcfever 可以留email
廉價的朋友巴打幾時知要唔要, DC d人成日叫我平幾舊, 平比佢地不如平比你

tg? 我pm 左比你
究竟揀
1. a6300 + 24f1.8 or
2. A7ii kit set
究竟揀

以後唔再買鏡既話 我會揀24z
用緊a7ii
有kit鏡 仲買唔買28/2好
用緊a7ii
有kit鏡 仲買唔買28/2好

兩支無關係 28mm f2 都幾抵玩
想買a7s2
但想方便同fd share鏡用 買canon鏡會唔會好不智
究竟揀

以後唔再買鏡既話 我會揀24z

明白巴打
但就黎出a73,成日個心覺得會買貴左咁
想買a7s2

想買a7s2

想買a7s2

買得a7s2預咗你拍片架啦
用canon鏡轉接拍片,對焦嗰啲冇保證喎
係不智架啦

你個fd乜都唔使做就有多幾支鏡用
之後你就會覺得唔抵
畫質設定精細和超精細,其實張相有咩分別?睇落去差唔多
想買a7s2

係不智架啦

之後你就會覺得唔抵

除非係佢多鏡過你
老老實實,機鏡唔好亂share用
想買a7s2

係不智架啦

之後你就會覺得唔抵

除非係佢多鏡過你

機鏡真係唔好share
除非兩個人都好粗用
如果其中一個一錫機錫鏡
整壞整花到時講錢真係傷感情
我本身用開canon 5D mark iii + EF 85mm f/1.4L IS USM
想買 a7 R ii, 好唔好買mount 用返枝鏡?
我本身用開canon 5D mark iii + EF 85mm f/1.4L IS USM

Canon85 1.4咁快有貨?
巴打對支新鏡有咩感想?
我本身用開canon 5D mark iii + EF 24mm f/1.4L II USM

cop撚錯咗, 開咗兩個tab

係不智架啦

之後你就會覺得唔抵

除非係佢多鏡過你

機鏡真係唔好share
除非兩個人都好粗用
如果其中一個一錫機錫鏡

多謝巴打們回覆
其實有呢個念頭都係佢多鏡先
我自己又係無機人士
最初都係用佢部80d拍野
而家滿足唔到先打算我出機佢出鏡
我哋會重新考慮

係不智架啦

之後你就會覺得唔抵

除非係佢多鏡過你

機鏡真係唔好share
除非兩個人都好粗用
如果其中一個一錫機錫鏡

多謝巴打們回覆
其實有呢個念頭都係佢多鏡先
我自己又係無機人士
最初都係用佢部80d拍野
而家滿足唔到先打算我出機佢出鏡
我哋會重新考慮

佢用80D咁你睇清楚佢嗰啲係EF鏡定EF-S啵
一陣佢全部都係apsc鏡你就用唔返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞