[Sony/罪大滔天]相機用家討論區之show blocked user - 貓sir

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
Vario-Tessar T* E 16-70 毫米 F4 ZA OSS 旅行用

買唔買得過

想輕手就係呢枝架喇
一係就18105g or 18-200
變蕉天涯都係呢三枝多

18200 不了

1670z嘅size真係啱啱好
畫質都算唔錯
最緊要係有藍標加持
係衰在呢排水貨都加晒價

利申 上個月買 啱啱好一個月 好好feel

巴打水貨邊到買好?

你上個月買幾錢?

冇呀都係睇price.com
可能我急住買 問咗好多間都冇貨
我水貨都買咗五千六左右
真係要可以留意二手

再唔係就買18105g
雖則大枝但勝在價錢平一截
兼內變焦唔怕凸頭

同埋uv filter 係唔係當佢protector 用定係兩回事?
有邊隻牌子好

uv filter對現時電子sensor無咩特別影響
uv filter造出嚟係因為
以前菲林時代,菲林入面嘅晶體對uv light有反應,影出嚟啲色會變到藍藍哋定唔知咩色,造成偏色,所以影菲林係有機會用到uv filter,但係如果用電子sensor相機,uv filter作用唔大,普遍都只會用作保護作用

感謝巴打
Vario-Tessar T* E 16-70 毫米 F4 ZA OSS 旅行用

買唔買得過

想輕手就係呢枝架喇
一係就18105g or 18-200
變蕉天涯都係呢三枝多

18200 不了

1670z嘅size真係啱啱好
畫質都算唔錯
最緊要係有藍標加持
係衰在呢排水貨都加晒價

利申 上個月買 啱啱好一個月 好好feel

巴打水貨邊到買好?

你上個月買幾錢?

冇呀都係睇price.com
可能我急住買 問咗好多間都冇貨
我水貨都買咗五千六左右
真係要可以留意二手

再唔係就買18105g
雖則大枝但勝在價錢平一截
兼內變焦唔怕凸頭

唔介意轉接既話可以揀sigma 17-70, 17-50 f2.8
想再高D質素可以轉接sony 16-50 f2.8
可以平玩高質鏡但無1670咁輕
sigma 呢 d 副廠 幾時會出到 e mount ff 鏡

度度都冇人受貓sir玩,佢轉左攻sony影像館個fb page
度度都冇人受貓sir玩,佢轉左攻sony影像館個fb page

去到邊都比人圍屌。
變焦除左18105 係咪無其中選擇? 16-70 太貴
影景 sigma 30mm 會唔會唔夠wide

Sigma 19 f2.8

有傳sony會出16mm大光圈 apec鏡

心大心細 用緊a7r2
上去試過a9 好爽 乾淨利落
但係就少咗detail 無得hard crop
究竟我應唔應該換機??
利申 好少large print
心大心細 用緊a7r2
究竟我應唔應該換機??

我覺得唔影運動
就唔好換

唔係已經有16mm 咩
心大心細 用緊a7r2
究竟我應唔應該換機??

我覺得唔影運動
就唔好換

想一步到位
心大心細 用緊a7r2
究竟我應唔應該換機??

a9專業機俾記者用佢地唔執相而且只影jpeg
dr低過a7r2好多

貓sir
咁留返啲錢買鏡
用緊rx100 幾年 近排想轉部無反 巴打們有咩推介
最緊要方便 影景多 都鐘意影夜景
筆直6000左右
心大心細 用緊a7r2
究竟我應唔應該換機??

dr低過a7r2好多

貓sir
咁留返啲錢買鏡

普通用家一定係a7r2
唔明有d友居然買a9去影囡
懷疑佢以為越貴影得會越靚
傻傻地

心大心細 用緊a7r2
究竟我應唔應該換機??

dr低過a7r2好多

貓sir
咁留返啲錢買鏡

普通用家一定係a7r2
傻傻地

貓蛇今次咁醒嘅 有準時食藥?
心大心細 用緊a7r2
究竟我應唔應該換機??

dr低過a7r2好多

貓sir
咁留返啲錢買鏡

普通用家一定係a7r2
傻傻地

依個真
我未撚見過影studio相會用d5 1dx
sony ff 35mm鏡有咩選擇?
暫時睇中loxia
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞