[Sony/罪大滔天]相機用家討論區之show blocked user - 貓sir

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
1635GM 插落FF機開盡2.8 影人Blur唔Blur 到背景

點解要用超廣影人像淺景深呀

去旅行懶換鏡
而家用A6000一機兩鏡。有1018/4同35.8oss兩支鏡
影景插1018,影人又要即換35.8

所以想話用1635GM 嘅35mm配上FF開盡2.8影人會唔有有淺景深效果
1635GM 插落FF機開盡2.8 影人Blur唔Blur 到背景

去旅行懶換鏡
而家用A6000一機兩鏡。有1018/4同35.8oss兩支鏡

所以想話用1635GM 嘅35mm配上FF開盡2.8影人會唔有有淺景深效果

買多部a6000咪唔使換鏡
原本用緊a6000+1670z+1018+sigma30.4
已up上a7r2

d鏡點update好 有d想買1635z 同 55.8

買啦,個combo幾好
55.8如果唔介意散景亂都ok
1635za其實好夠用
我平時出去影景好少會wide過20除非影室內

有無人知出面 1635za 同 fe55.8z 做緊咩價

去旅行懶換鏡

唔好咁
去旅行想帶少啲嘢
雖然話1635GM 再加A7系都唔輕得去邊 但一部機過係方便啲

去旅行懶換鏡

唔好咁
去旅行想帶少啲嘢
雖然話1635GM 再加A7系都唔輕得去邊 但一部機過係方便啲

1635GM去sony store玩下先啦
35mm f2.8呢個setting點都有d散景
夠唔夠就見人見智
有枝 Canon 50mm f/1.8
放左去定keep住好
用緊a6000
放左去定keep住好
用緊a6000

有咩值得留?
放左去定keep住好
用緊a6000

有咩值得留?

睇下有無機會用返 加轉接環果D
放左去定keep住好
用緊a6000

有咩值得留?

唔值
放左去定keep住好
用緊a6000

有咩值得留?

有多過一支L鏡就可以諗下
但係呢支就算啦...

利申有adpater, 以前有幾支L鏡
而家得返兩支永諾係canon
放左去定keep住好
用緊a6000

有咩值得留?

你支鏡值咩錢
轉接環都貴過你
諗住放1635z 轉2470g dcfever 突然勁多平價, 想放高D都唔得
諗左好耐

用緊a7r 同一堆手動老鏡 想搭一枝自動對焦

唔想大大太貴 你地會揀2870 定rx100iii
想入支85/1.8,有無巴打知邊度做分期平
諗住放1635z 轉2470g dcfever 突然勁多平價, 想放高D都唔得

突然有3 4 枝 你本身諗住放幾多
想問24-85 呢個焦段巴打們用緊咩組合
諗緊55 1.8 + 85 1.8 好 定係再儲下錢上去

諗住都係6K幾姐, 突然有D5K尾,6K頭既
雖然果D都係有明顯使用痕跡, 自己果支自問都keep得幾靚仔
但有其他價自然會有比較
想問24-85 呢個焦段巴打們用緊咩組合
諗緊55 1.8 + 85 1.8 好 定係再儲下錢上去

我用fe85f1.8 + sigma 24-35f2
好重

雖然果D都係有明顯使用痕跡, 自己果支自問都keep得幾靚仔
但有其他價自然會有比較

想收

但有其他價自然會有比較

想收

上面有支5700 一支6100
快D收左佢, 等我放高D
btw 我睇番單果時豐澤買filter hoya 72mm 702蚊...

但有其他價自然會有比較

想收

btw 我睇番單果時豐澤買filter hoya 72mm 702蚊...

唔想收殘曬
加多兩千就有支新
用a7ii
去旅行買多粒電池 + 買多個電池座充電器
大家係咪都係咁配搭??

但有其他價自然會有比較

想收

唔想收殘曬
加多兩千就有支新

我唔知1手而家咩價, 我淨係想轉做2470G
用a7ii
去旅行買多粒電池 + 買多個電池座充電器
大家係咪都係咁配搭??

我買多粒原廠, 同岩岩淘左個叉座
https://world.taobao.com/item/555034899388.htm?fromSite=main&spm=a1z09.2.0.0.2ed6e797WBWxPv&_u=540enk22e54

但D電好似唔用都流得好快咁....
其實鏡頭水/行貨分別大唔大,係咪壞左都可以係Sony hk度整?只係維修費唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞