[Sony/罪大滔天]相機用家討論區之show blocked user - 貓sir

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
今日出去問價
支35 1.4 賣9980
信用卡收2%叉廚

好似好抵玩咁

邊間呢?

肥花
有冇過來人有經驗係年尾/black friday個陣係外國網上買相機野???
會唔會真係平過係香港買
apsc 有冇手足用緊支fe85 1.8
會唔會要退得好後
apsc 有冇手足用緊支fe85 1.8
會唔會要退得好後

去showroom 試下咪知
新手求教
諗住去星際肥花Sony a7ii body + SEL1635z
有咩要注意 有咩要check
原本用緊a6000+1670z+1018+sigma30.4
已up上a7r2

d鏡點update好 有d想買1635z 同 55.8
原本用緊a6000+1670z+1018+sigma30.4
已up上a7r2

30.4放幾錢??
已up上a7r2

1635係影景要影人要係一級高手先會影得好
又要打燈又要構圖又要睇位
支燈又要靚又要識打燈
好撚講技術經驗還是算鳩數吧

我影景多過影人
已up上a7r2

1670z賣唔賣
已up上a7r2

買啦,個combo幾好
55.8如果唔介意散景亂都ok
1635za其實好夠用
我平時出去影景好少會wide過20除非影室內
新手求教
諗住去星際肥花Sony a7ii body + SEL1635z
有咩要注意 有咩要check

機睇有無花 fuction係唔係全部work sensor乾唔乾淨

鏡就睇有無花or入塵 變焦對焦環work唔work

利申 尋日買鏡check到支對焦環無反應
打算入手RX1RM2

有冇巴絲用緊?
我用緊A7II, 有冇CHING試過, 用EVF睇時係SHARP, 按快門, SAVE相, 之後PREVIEW出黎張相係冇EFV望到時咁SHARP, 係BLUR左少少 (眼冇離開過EVF, 睇住佢SAVE, 望住佢BLUR左)
係EVF RESOLUTION問題定係SAVE FILE FORMAT? 我試過RAW, 有同冇COMPRESS都係咁
想放支tokina 20f2 mf
今年7月係永成買入
有三年行貨保養
tg: https://t.me/wilsonchu
我用緊A7II, 有冇CHING試過, 用EVF睇時係SHARP, 按快門, SAVE相, 之後PREVIEW出黎張相係冇EFV望到時咁SHARP, 係BLUR左少少 (眼冇離開過EVF, 睇住佢SAVE, 望住佢BLUR左)
係EVF RESOLUTION問題定係SAVE FILE FORMAT? 我試過RAW, 有同冇COMPRESS都係咁

有呀,唔知做乜9save完會blur少少

放大睇都係咁?
電腦睇有無事?
利申我唔覺佢blur 左....

放大睇都係咁?
電腦睇有無事?

其實返到電腦睇, 係唔覺blur o既 (係唔知真係冇blur, 定係冇睇住evf時咁有得比較) 所以睇下大家有冇呢個問題.

放大睇都係咁?
電腦睇有無事?

其實返到電腦睇, 係唔覺blur o既 (係唔知真係冇blur, 定係冇睇住evf時咁有得比較) 所以睇下大家有冇呢個問題.

我淨係覺得evf 清過電腦睇
點樣用果個遙控app
影出黎係raw
屌 新試用
結果返屋企睇 一堆jpg

http://briansmith.com/sony-smart-remote-embbedded-app/

放大睇都係咁?
電腦睇有無事?

我淨係覺得evf 清過電腦睇

係時侯去硬件台搵過個mon 啦
點樣用果個遙控app
影出黎係raw
屌 新試用
結果返屋企睇 一堆jpg

http://briansmith.com/sony-smart-remote-embbedded-app/

唔該巴打
1635GM 插落FF機開盡2.8 影人Blur唔Blur 到背景
1635GM 插落FF機開盡2.8 影人Blur唔Blur 到背景

點解要用超廣影人像淺景深呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞