[Sony/罪大滔天]相機用家討論區之show blocked user - 貓sir

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
有冇巴打推薦??
啱啱出咗機 留TG
想問玩手動鏡 例如 voigtlander 40.4 , 15mm f4.5
係咪唔需要a7rii? a7ii就夠?

我玩緊舊om鏡,minolta鏡。
從24mm到135mm都有。
我就用緊一部二手的a7,覺得無防手震都可以接受。
如果你都玩過手動鏡,建議你二手買部a7($4000上下)同買舊鏡(20年)玩下先。因為手動鏡好考功夫,以免玩兩玩就唔玩。
不如買舊定焦鏡(幾百就有交易),成像唔差。又可以試下自己接唔接受到先。

唔該哂巴打,其實我一開始用Canon 6D, 跟住放左轉左sony A7 玩手動鏡,跟住又放左轉左宜家用Canon 5d3 . 宜家想買多部細機雙修
想問玩手動鏡 例如 voigtlander 40.4 , 15mm f4.5
係咪唔需要a7rii? a7ii就夠?

我玩緊舊om鏡,minolta鏡。
從24mm到135mm都有。
我就用緊一部二手的a7,覺得無防手震都可以接受。
如果你都玩過手動鏡,建議你二手買部a7($4000上下)同買舊鏡(20年)玩下先。因為手動鏡好考功夫,以免玩兩玩就唔玩。
不如買舊定焦鏡(幾百就有交易),成像唔差。又可以試下自己接唔接受到先。

唔該哂巴打,其實我一開始用Canon 6D, 跟住放左轉左sony A7 玩手動鏡,跟住又放左轉左宜家用Canon 5d3 . 宜家想買多部細機雙修

等十一月先啦,應該公報a7iii。
我都等緊佢出。

之前買左支PENTAX 28/3.5
都未得閒拎出去試 又睇岩左支TOKINA FIRIN 20/2
過兩個星期去旅行 一次過帶哂去試

都未得閒拎出去試 又睇岩左支TOKINA FIRIN 20/2

好大支
有無巴打放czj 35mm f2.4
啱先去完日本旅行,用開NIKON,今次用部新買的RX1003影相,想問下大家執SONY D相點執個層灰 唔該

算撚數啦答完又問過
答過又要問

人哋又唔係問你 你嘈乜撚

除咗rx100二代明顯比較沉色
rx100 3 4 5唔灰

可能電腦MON問題,今晚直出UP上黎
屌你老母貓sir好撚煩

你地mon睇覺得點?直出冇執

灰唔灰?求解

新手覺得冇問題但想問解像度問題定係outfo

你想講細圖?

光暗位都clip咗,midtone又因為背光冇咩detail
所以望落好flat
俾我就會zoom遠影窄啲,剩係影女,張檯同手
個背景咁亂唔需要入鏡
咁樣咪可以避咗光差咁大,後面兩個呀叔,一堆紙皮
啱先去完日本旅行,用開NIKON,今次用部新買的RX1003影相,想問下大家執SONY D相點執個層灰 唔該

算撚數啦答完又問過
答過又要問

屌你老母貓sir好撚煩

灰唔灰?求解

你想講細圖?

光暗位都clip咗,midtone又因為背光冇咩detail
所以望落好flat
個背景咁亂唔需要入鏡

rx100 zooom得70
拎部大機長炮又好怪
下次會做好D THX
肯出rx100m6未

算撚數啦答完又問過
答過又要問

屌你老母貓sir好撚煩

灰唔灰?求解

你想講細圖?

所以望落好flat
個背景咁亂唔需要入鏡

拎部大機長炮又好怪
下次會做好D THX

冇得行近啲?

算撚數啦答完又問過
答過又要問

屌你老母貓sir好撚煩

灰唔灰?求解

你想講細圖?

所以望落好flat
個背景咁亂唔需要入鏡

拎部大機長炮又好怪
下次會做好D THX

冇得行近啲?

冇 人地係室內幫我寫緊御朱印 有d距離同得一個角度咋 冇計

好大支

支tokina 都幾大支

好大支

咁大支就真係唔洗諗呢支嚕
大把老鏡轉接完都仲細支過佢 呢支又貴

好大支

其實係個HOOD搞到佢大支姐 到時應該都唔會帶佢
20/2黎計 我覺得個SIZE幾合理

好大支

其實係個HOOD搞到佢大支姐 到時應該都唔會帶佢
20/2黎計 我覺得個SIZE幾合理

但晝汁如何?
無啦啦想玩舊鏡contax G

我有支G45 同G28, 有興趣可以傾傾
約6000budget (會睇埋二手)
a6000 kit + sigma 30mm/sony 35mm
有無推薦其他機鏡組合?
都係旅行行山 影景同人

可以考慮加多少少budget上a6000 + 1670z
特登買多枝30mm係想玩大光圈?
a6000 kit + sigma 30mm/sony 35mm
有無推薦其他機鏡組合?
都係旅行行山 影景同人

F4 不了
有無推薦其他機鏡組合?
都係旅行行山 影景同人

F4 不了

唔係下下都要大光圈既....
行山求輕便1670幾啱使
巴打們點睇batis 85 1.8 同 FE 85 1.8
Zeiss Loxia喺香港平定日本平啲?
有無推薦其他機鏡組合?
都係旅行行山 影景同人

F4 不了

我都想罪大出枝1670 F2.8
但出得都老鍊咁大枝
但依家要蕉佢方便輕巧真係焗住要1670Z
有無推薦其他機鏡組合?
都係旅行行山 影景同人

F4 不了

我都想罪大出枝1670 F2.8
但出得都老鍊咁大枝
但依家要蕉佢方便輕巧真係焗住要1670Z

出得變焦F2.8都唔會細支得去邊啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞