[Sony/罪大滔天]相機用家討論區之show blocked user - 貓sir

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
原本用緊a6000+1670z+1018+sigma30.4
已up上a7r2

d鏡點update好 有d想買1635z 同 55.8

買啦,個combo幾好
55.8如果唔介意散景亂都ok
1635za其實好夠用
我平時出去影景好少會wide過20除非影室內

55.8散景smooth到仆街喎 唯一問題係紫邊
散景亂你係咪記錯50.8

借過朋友個支黎玩
我覺得夜晚影到背景有燈
啲散景就會出現好似洋蔥圈咁嘅情況
唔知點解個支係咁
覺唔覺亂唔亂就真係見人見智

洋蔥圈係指呢種?

定呢啲?

唔好意思,ipad up相有d慢
我係講緊圖入面呢種“洋蔥圈”(紅圈示)

我岩岩用左支zeiss touit 50mm f2.8
影左個散景黎做比較
因為我得呢支

以下係上面兩幅圖放大左嘅截圖

咁樣會唔會清楚少少?

用字問題啦
fe55 d 散景波波係有呢個問題
所以如果特登夜晚影人像/小物
chok啲散景波波, 我會用另一枝老鏡

但如果撇除呢樣野 Fe55啲散景係好柔

對唔住大佬
表達技術野唔係好識形容
影公仔, chok下bokeh ball
個公仔遮左, 費事自爆

Fe55.8

細睇係有洋蔥圈, 仲有啲綠邊

Minolta MC 58 1.4

而我自己就比較鍾意bokeh ball裙邊

綠邊我接受到,真係一圈圈咁我唔得
有時影人會因為呢啲圈而覺得背景好亂
其實touit50啲bokeh ball都有少少呢個情況
同loxia比真係差好遠
可惜借左支loxia俾人無得影sample
個公仔遮左, 費事自爆

Fe55.8
[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/09/06/02390 <br>
8_c3b2044431f23769e712c81b51a4b8a2.jpg[/img]

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017 <br>
/09/06/023906_fbabecbe268df9c836c629c4b2cd7a17.jpg[/img]

我睇試鏡相
反而覺得loxia啲普通散景亂過fe55

雖則如果要autofocus
其實都無咩選擇

所以散景亂唔亂,真係好見人見智
至於af鏡就....而家都多左幾支鏡玩嘅...
我想試下支FE50mm f1.4ZA同埋支2.8微距
支za純粹想j個1.4
巴打啲相係邊影?見到有雪我諗緊係咪北歐個邊
其實fe55散景生硬都好多人講
搵d背景亂d既相(e.g. 樹葉)會比較明顯
點解有洋蔥圈,第一次見
個公仔遮左, 費事自爆

Fe55.8
[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/09/06/02390 <br><br>
8_c3b2044431f23769e712c81b51a4b8a2.jpg[/img]

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017 <br><br>
/09/06/023906_fbabecbe268df9c836c629c4b2cd7a17.jpg[/img]

我睇試鏡相

其實都無咩選擇

支za純粹想j個1.4

我本身都有枝 minolta 1.2
仲有枝1.4咁貴, 景深又做唔到55.8咁淺

至於macro
好少用到 同埋我有近攝環

咁我都有支7工匠50 1.1,但係af
我覺得支野做到1.4既話散景應該淺過55.8
但係好大支...似預左拍片用

微距個支聽講好銳,同埋平
但係真係試過先知
點解price.com 上面d rx100 v 平咁多,$6700 就有
個公仔遮左, 費事自爆

Fe55.8
[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017/09/06/02390 <br><br><br>

[img]https://img.eservice-hk.net/upload/2017 <br><br><br>

我睇試鏡相

其實都無咩選擇

支za純粹想j個1.4

我本身都有枝 minolta 1.2
仲有枝1.4咁貴, 景深又做唔到55.8咁淺

至於macro
好少用到 同埋我有近攝環

咁我都有支7工匠50 1.1,但係af
我覺得支野做到1.4既話散景應該淺過55.8
但係好大支...似預左拍片用

微距個支聽講好銳,同埋平
但係真係試過先知

買啦買啦
等你試用報告

有支minolta 50.4 md 又細又輕又平
Am Mooney Morgan from England...I will buy this SEL 16-35mm F4 FF E mount from you for my friend in Nigeria and i will offer you 7,500HKD for this SEL 16-35mm F4 FF E mount including the shipping cost via Hong Kong Post(EMS) to my friend address in Nigeria and i will transfer the money to your bank account immediately okay..so kindly get back to me with your bank details below so that i can transfer the money to your account immediately without any delay..you can call me on +447035934156 ok..

BANK NAME...
FULL NAME...
ACCOUNT NUMBER..

Below is my friend shipping address:

NAME....AFOLABI GBENGA
ADDRESS ..... NO 24 ADEKUNLE STREET AGBOWO UI IBADAN
STATE........OYO STATE
CITY...IBADAN
ZIP CODE .... 23402
COUNTRY ... NIGERIA
PHONE .... +2348165518833

"小提醒:近日有騙徒以電郵聯絡賣家,並要求賣家把貨品寄到尼日利亞。請倍加留意,以免損失。"
點解好似無乜人用70-200F4

點解咁講?

點解咁講?

二手跌得幾勁
又好似無乜人講

點解咁講?

二手跌得幾勁
又好似無乜人講

跌得勁正常嘅
呢支都算係早期FE鏡
我覺得應該差唔多時候要出第二代

點解咁講?

二手跌得幾勁
又好似無乜人講

跌得勁正常嘅
呢支都算係早期FE鏡

仲諗住買黎玩下
都係等多陣好

點解咁講?

二手跌得幾勁
又好似無乜人講

跌得勁正常嘅
呢支都算係早期FE鏡

仲諗住買黎玩下
都係等多陣好

買住二手先囉
支鏡對得住個價
我覺得要出新版
但係知道sony一定唔會
FE鏡未有一支出第二代
而家仲儲緊鏡群,所以唔會咁快更新
仲諗緊同巴打收支1635z 好定係買支手動16+35好
仲諗緊同巴打收支1635z 好定係買支手動16+35好

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞