[Sony/罪大滔天]相機用家討論區之show blocked user - 貓sir

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
部nex6用到依家

我部NEX6都用到依家,
係時候升級啦巴打!
啱先去完日本旅行,用開NIKON,今次用部新買的RX1003影相,想問下大家執SONY D相點執個層灰 唔該

算撚數啦答完又問過
答過又要問

人哋又唔係問你 你嘈乜撚

除咗rx100二代明顯比較沉色
rx100 3 4 5唔灰

可能電腦MON問題,今晚直出UP上黎
屌你老母貓sir好撚煩

你地mon睇覺得點?直出冇執

等左幾日個轉接環終於到手
新相機新鏡頭

好靚仔
轉接環加埋用左幾錢

vm40mm f1.4 全新2888港紙
個轉接環幾實淨 有得轉正常mode 同 微距mode 淘寶165人仔

巴打你個轉接環易唔易扭出扭入 我個個好實 想換一個

咩叫扭出扭入? 反正對焦都係扭支鏡
你話正常mode 轉 微距mode 個陣扭嗰個環實唔實?
我覺得應該算實 但係未去到唔方便

應該係話拆支鏡頭出黎
C記剛轉會打算雙修

A7R2 + 2470z + Metabones Mk5

求推介廣角風景鏡

買翻Sony 定 Canon 好?

budget 10k樓下

幾大都1635z F4
1. 較輕身
2. 原生

咁邊有支會較好?
1224G
1635Z
1635GM

睇review 1224G 好似幾唔錯
其實G 同GM 有咩分別?

G Master係f2.8
G好似係f4
gm用料好足,幾間廠嘅大三元最靚差
唔多係sony(好似係
亦都貴過其他廠1/3
睇你需求啦
btw, 1635gm好似都要萬五蚊喎

邊度賣萬五
我等緊跌價

budget 10k以下喎 萬五有多點買

睇黎都係買1224G多
如果去東京旅行
大家會拎枝35f18 定係會拎枝2470f4呢
諗到頭都爆
想買24-70 f2.8 GM 想問星際 邊間信得過?有無巴打知?
想買24-70 f2.8 GM 想問星際 邊間信得過?有無巴打知?

肥花或者天腸
如果去東京旅行
諗到頭都爆

35點都要跟支Wide先夠
如果去東京旅行
諗到頭都爆

35點都要跟支Wide先夠

長插35, 跟手一枝WIDE
百記前幾日問a7r2好似18.xk送1.5k coupon 再用hsbc回1000好似幾抵
不過我同日留低左張卡係hollister
比個sales打左上去幫我cut撚左張卡
結果無得出

肥花或者天腸

Sony authorised 2樓個間都信唔過?
小弟買左A6000 但跟一枝kit鏡都唔係好夠,
想買支定焦 請問巴打們 覺得sigma30mm f1.4 定 Sony 28mm f2.0 ?
小弟買左A6000 但跟一枝kit鏡都唔係好夠,
想買支定焦 請問巴打們 覺得sigma30mm f1.4 定 Sony 28mm f2.0 ?

Sigma
有無人用laea4+sal70-300

肥花或者天腸

好L貴 冇一次問價係平過肥花同天腸

肥花或者天腸

啱啱問多次百記18990送1500coupon匯豐回~1000

肥花或者天腸

我琴日問過137xx
sigma 30 1.4定samyang af 35 2.8好?
sigma 30 1.4定samyang af 35 2.8好?

APSC用30.4 FF用35 2.8

APSC用30.4 FF用35 2.8

無聊問題

肥花或者天腸

我琴日問過137xx

同上個月一樣
A5100想平買枝定焦玩,sigma 30mm 2.8同1.4差成千蚊,買邊枝好

老閪都1.4一千大兩級光圈

2.8同1.4差一千蚊算咩錢
正常黎講係差一萬架

1.4已買,感激各位
順便問埋想買個canon ef to emount 既adapter,大慨咩價位度

巴打 幾錢入手?
A5100想平買枝定焦玩,sigma 30mm 2.8同1.4差成千蚊,買邊枝好

老閪都1.4一千大兩級光圈

2.8同1.4差一千蚊算咩錢
正常黎講係差一萬架

1.4已買,感激各位
順便問埋想買個canon ef to emount 既adapter,大慨咩價位度

巴打 幾錢入手?

5100 唔好買自動對焦環 會比較慢 一係買手動
或者用天工3代環
請教眾巴打 用10-18f4 或者 16-70f4 影夜景 係咪用腳架+曝光耐d 就彌補到光圈唔夠大既缺點?曝光時間長d有乜因素需要考慮?唔該
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞