[Sony/罪大滔天]相機用家討論區之show blocked user - 貓sir

1001 回覆
14 Like 2 Dislike

如果玩開標準焦段 35mm 50mm
其實好多老鏡選擇
廣角就真係要用錢了

玩a7 手動鏡其實真係無想像中咁唔方便 係習慣問題
16-35mm za 呢個價真係唔算貴 其他家原廠16-35mm f4 都差唔多價
更加唔好話 sony 加轉接環可以用哂其他廠既鏡咁濟
同埋廣角都有好多選擇…
三陽14mm 平價、畫質唔差、但重左少少
福倫達10mm、12mm、15mm 輕、畫質靚、唔算貴、但手動對焦
蔡司又有18mm、25mm 高階定焦
呢個焦距影風景 就算用自動鏡 都係轉手動調無限遠咖啦
再唔係好似我咁 買老鏡 nikon 20mm f2.8 d 千八蚊 加埋轉接環 2000蚊搞掂
畫質好fit 邊位都唔差

我係想買大光圈

1635/4性格比真係高
16-35呢個焦段影人真係麻麻
當然你話想攞埋個境係得既 但你要拎埋個景仲會唔會要大光圈?
影人買多支啦 50mm 大把平靚正

已有55.8
我會諗諗1635za

三陽啦 大光圈廣角都無其他的了

入左老蛙15mmF2 Emount,6千 手動(影景無所謂) 相對1635,三陽輕

tokina 支firin 20mm f2 點睇?
有無巴打用緊

好大枝聽聞唔錯
第28頁有巴打買咗有圖
用緊A7SII + FE 28-135
搵極都搵唔到岩用既Stabilizer
主要係因為支鏡太長

RONIN 最長support得 140mm
但係支 FE 28-135 已經長 162.5mm
仲未計機身 60.3mm

CRANE 雖然冇限長闊高
但係負重得 1800g
支 FE 28-135 重 1215g
A7SII 連電連卡重 627g
總共 1842g 岩岩過磅
仲未計支收音咪同埋95mm Filter

求高手指教
主要係因為支鏡太長

但係負重得 1800g

求高手指教

用支細鏡啦 做咩虐待對手
上gimble都唔會zoom啦
主要係因為支鏡太長

但係負重得 1800g

求高手指教

我有支三陽 85mm T1.5
係夠輕,得600g
但係對焦好慢唔岩用
放腳架先岩用
主要係因為支鏡太長

但係負重得 1800g

求高手指教

我有支三陽 85mm T1.5
係夠輕,得600g
但係對焦好慢唔岩用
放腳架先岩用

巴打我諗你真係舉開鐵
想再輕便d,諗緊好冇放左部a6000 + sel1670 + sigma30.4 換rx100 ,是否有點傻

30.4
放幾錢
決定買2470z 不過短時間內都未唔會上a7系列住
搵唔返之前巴打post 過淘寶叉電器果條link
有無巴打可以post 多次
Rx100M4定M5好
搵唔返之前巴打post 過淘寶叉電器果條link
有無巴打可以post 多次

好似係呢條link
https://detail.m.tmall.com/item.htm?id=44319290365&spm=a230r.1.14.6.76bf523hh6PLA&id=44319290365&cm_id=140105335569ed55e27b&abbucket=13

勸你買2870 + 支定焦好過

呢句岩

呢句岩

點解 遲啲換機又要買過

呢句岩

點解 遲啲換機又要買過

24-70z同28-70好似都fe鏡嚟啵
除非你轉廠唔係都唔使換啦

呢句岩

點解 遲啲換機又要買過

24-70 f4其實個價 同28-70比 真係唔抵
你話錢唔係問題 就上左2470 2.8
所以F4唔抵屌
或者買16-35 f4

呢句岩

點解 遲啲換機又要買過

所以F4唔抵屌
或者買16-35 f4

其實冇諗住上a7點解買24-70z

呢句岩

點解 遲啲換機又要買過

所以F4唔抵屌
或者買16-35 f4

佢話短時間唔會
最後應該會上掛

呢句岩

點解 遲啲換機又要買過

所以F4唔抵屌
或者買16-35 f4

佢話短時間唔會
最後應該會上掛

買 二手/水貨1670z 要升a7 先賣啦
唔好咁蠢覺得買定ff鏡先 係慳錢

呢句岩

點解 遲啲換機又要買過

所以F4唔抵屌
或者買16-35 f4

佢話短時間唔會
最後應該會上掛

同樣情況我最後買左1670z

呢句岩

點解 遲啲換機又要買過

所以F4唔抵屌
或者買16-35 f4

佢話短時間唔會
最後應該會上掛

家下買咗24-70z 但乘返1.5變36-105
即係冇咗wide angle
咁做乜要買佢

點解 遲啲換機又要買過

所以F4唔抵屌
或者買16-35 f4

佢話短時間唔會
最後應該會上掛

咁做乜要買佢

但係聽講1670z Qc可以好靚或者差
如果水貨中伏咪好煩
A7 上 A7ii
算唔算有感升級?

算呀
不過而家時間好尷尬,等埋a7iii出先啦

點解 遲啲換機又要買過

所以F4唔抵屌
或者買16-35 f4

佢話短時間唔會
最後應該會上掛

咁做乜要買佢

但係聽講1670z Qc可以好靚或者差
如果水貨中伏咪好煩

二手賣得返出去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞