[Sony/罪大滔天]相機用家討論區之show blocked user - 貓sir

1001 回覆
14 Like 2 Dislike
請教下呢到巴打 部nex6連kit用左幾年
平時都係同女朋友影下相 旅行咁
其實有冇需要upgrade a6000/6300? (覺得A7太重)
唔該晒

用到覺得唔夠用先諗升級
先升鏡後升機

最好就機鏡都換
冇錢就買支大光圈定焦
換鏡繼續用Kit鏡就超白痴

真係換鏡好過
我之前都係nex7加kit
上個月先買枝1670z已經有排玩
真係買枝鏡仲好
其實有冇需要upgrade a6000/6300? (覺得A7太重)
唔該晒

用到覺得唔夠用先諗升級
先升鏡後升機

最好就機鏡都換
冇錢就買支大光圈定焦
換機繼續用Kit鏡就超白痴
如果極新手買黎拍片 主要拍人 a5100 夠唔夠玩

有咩要注意
用緊a6000諗緊買18105g定1670 好

等左幾日個轉接環終於到手
新相機新鏡頭

好靚仔
轉接環加埋用左幾錢

vm40mm f1.4 全新2888港紙
個轉接環幾實淨 有得轉正常mode 同 微距mode 淘寶165人仔

有冇相睇

a6000+18105g 會唔會太頭重腳輕

18105支鏡唔重,但電zoom影相太白痴,開機慢,zoom又慢
有冇人冬天去過北海道美瑛影果幾棵死人樹同個雪景
係咪要用tele lense?

18105支鏡唔重,但電zoom影相太白痴,開機慢,zoom又慢

但除此之外真係無咩缺點

要挑剔都有嘅
大枝啦 冇蔡司藍標

其實佢價位真係冇得頂
唔該晒

用到覺得唔夠用先諗升級
先升鏡後升機

最好就機鏡都換
冇錢就買支大光圈定焦
換鏡繼續用Kit鏡就超白痴

真係換鏡好過
我之前都係nex7加kit
上個月先買枝1670z已經有排玩
真係買枝鏡仲好

唔該晒咁多位
有冇人討論下sel 70200 f4 同 70300 f4.5-5.6
selp18105g 我都想買,不過落旺角問左幾間都話冇貨.
存錢買1635gm
買完仲要買多支長鏡
用緊a7 想換a7 ii
會唔會太遲太不智
會唔會太遲太不智

等a7 iii啦,好像9月公布。出咗再買a7 ii二手。
未用過SONY機而家想買A7R2 +1670z

大家點睇?
會唔會太遲太不智

等a7 iii啦,好像9月公布。出咗再買a7 ii二手。

唔係11月咩

大家點睇?

無記錯嘅話1670z係比APSC機用

大家點睇?

1670z is apsc 鏡

大家點睇?

咁多傻人research都唔做下
a7rii價位幾時見底
9月1前唔知最低可以去到幾多呢
想問下a5100有冇得拍緊片時影相?

大家點睇?

好好睇

大家點睇?

咁多傻人research都唔做下

SORRY SEL1670Z先岩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞