[Sony/罪大滔天]相機用家討論區之show blocked user - 貓sir

1001 回覆
14 Like 2 Dislike

嚴重超出budget

所以話原廠幾乎唔洗推薦
得果幾支 仲要支支定位都好清晰

唔原廠有咩揀

唔轉接 又要平 就三陽 14mm 啦~

三陽買e mount就最on9

點解咁講?
咁如果落轉接呢

咪玩啦淨係個轉換環都二三千

手動對焦就唔洗嘅
mc11 千五蚊 加 Canon 鏡可以有Af 但加埋都四、五千

MF 果支買nikon mount
AF 果支先直接買e mount
A7ii開機反應有d慢
想問有冇用家都覺得?
M mount 有咩推界
已有35焦段

21有Loxia

另外天工突出黎舊野好阻住哂,有咩快裝板推介
想買支長焦,諗住SAL 70300g 搭La-ea4
有冇巴打有評價
Budget 有限
想搵支平價手動廣角 最好24mm或樓下
有冇巴打有心水
有冇巴打有心水

第一版 samyang 14mm f/2.8 全手動
除咗變形嚴重同埋冇得落filter之外,冇咩缺點

rx78巴打既推薦 :

Nikon 20/2.8 同24f/2

仲有CY25/2.8
a6000/a6300個眼罩唔見又買又唔見

用淘寶眼罩唔見左都唔肉赤

專登買兩個後備,都唔見哂
原裝個個收埋咗,方便第日賣二手

其實我帶眼鏡個粒膠都冇Q用
淘實都要20人仔一粒
原廠CS好似賣79?
1635 一般係指 GM or ZA?
有冇巴打有心水

第一版 samyang 14mm f/2.8 全手動
除咗變形嚴重同埋冇得落filter之外,冇咩缺點

rx78巴打既推薦 :

Nikon 20/2.8 同24f/2

仲有CY25/2.8

訂左LAOWA 15MMF2 E-MOUNT
聽日拎貨
1635 一般係指 GM or ZA?

依家應該指gm啩
話晒畫質光圈同價錢都勝一籌
http://charger.nitecore.com/CHARGER/CAMERA/USN1/
淘左呢個副廠叉機返黎
可以同時叉兩粒、又可以用尿袋叉、又有個LCD moon睇粒電個status
以後去旅行唔駛再帶原廠舊垃圾叉機
部nex6用到依家

專登買兩個後備,都唔見哂
原裝個個收埋咗,方便第日賣二手

其實我帶眼鏡個粒膠都冇Q用
淘實都要20人仔一粒
原廠CS好似賣79?

照用會有咩問題?
http://charger.nitecore.com/CHARGER/CAMERA/USN1/
淘左呢個副廠叉機返黎
可以同時叉兩粒、又可以用尿袋叉、又有個LCD moon睇粒電個status

好似幾正
儲多少少1635啦,不會後悔的

買完之後又要存多支長鏡

買完之後又要存多支長鏡

加枝55 再加枝85
淘左呢個副廠叉機返黎

好似幾正

好似正過kingma

買完之後又要存多支長鏡

加枝55 再加枝85

就係買左55啦
有冇巴打有評價
Budget 有限

推冇人理
有冇巴打有評價
Budget 有限

推冇人理

枝鏡係a mount評價唔錯
而家平平地三千幾買枝二手應該幾抵玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞