澳洲移民 你問我答 (32)

1001 回覆
41 Like 0 Dislike
收到s56追CNCC
email問左話5月尾已寄出,係咪attach番個email upload係police clearance個欄,定還是other documents個度

另外想問各位巴打最近CNCC寄出幾耐到澳洲
好似唔準
大約一個月
4月29寄出 5月29 auspost 話已寄出
唔使,到時去到 clinic 同佢地講返就得。
咁快
唔知
我都估唔到 但police check 張野就冇咗收件地址就怪
伴讀簽已袋開始2+3+無限排隊輪迴
希望我生性搵到份好工可以提早申請189
Ching讀cert degree定master?
嚟緊想報I.T cert 不過而家嚴咗好多都驚唔批
仲要申請埋陪讀俾老婆
報個喜
又見有同行問過大家有grant 未,想鼓勵下大家做個參考。

190 VIC Grant - Pharmacist - Onshore

Visa lodge - 18/1/2023
S56 - 30/1/2023 (Medical)
S56 - 7/3/2023 (CNCC)
S56 - 2/5/2023 (CNCC)
Visa grant - 7/6/2023

CNCC 8/3/2023已經寄到去DHA PO Box (有哂Auspost tracking),點知5月又出多次s56話收唔到,之後我打俾DHA customer service confirmed 8/3/2023有scanned 過我哋份CNCC,係個CO睇漏囉。之後就一直等,到今日終於批。

多謝由我爸一直咁幫手,快快手攪掂又跟得足。
希望各位等緊invitation/grant 都好快等到!
Good luck!!!!!
其實見唔少,都係incompetent CO.......

大家快D黎恭喜呢位巴打雙喜臨門,過幾日迎接澳籍下一代
時間岩岩好好滾動
想問S56 係咩黎?
我問左警總 佢地話寄出左去返Adelaide
我係咪等批就得?

Thx
additional request from CO
a thing that you probably don't want to receive
S56 request for information. 係DHA俾你一個request 要某啲文件去繼續處埋個application.

你有無問埋警總個tracking number?
如果唔放心,香港寄出之後,我諗大約3、4星期後,可以去Auspost live chat問,俾個tracking number 佢去睇下件件到咗DHA GPO Box 未。 其實咁樣都夠,再要安心啲,之後過多兩日再打去DHA customer service 問係咪真係收到。

其實你交齊野medical, CNCC做哂,佢又無野要你補,就是等grant. Priority occupation 唔會太耐,祝你好運!
3月尾
4月尾收cncc request lettrr
5月尾收s56 cncc
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞