澳洲移民 你問我答 (32)

1001 回覆
41 Like 0 Dislike
Link ?
朋友搭朋友見到又有人喊苦喊忽
又話485 Post Grad Stream又死啦

啲"又"字無打多,真係咁
有變咩 咪又係5年
係咪即係我一攞during grad visa就可以即刻申請PR,等批?
我有聽過另一個講法,就係grad visa, 三年Sydney 做嘢,跟住就直接有PR ,請問係咪真㗎?
留學agent?
官網已經更新左,PSW 成條 Stream 仲係到
法國澳洲好似寧願要印度人都唔要香港人
聽話啊嘛
hello第一次入黎 想問下我而家拎緊485visa 準備申請191 我住係偏遠地區 但發現自己原來3年入面只係交左兩年半既保險 應該點部署
我想問下宜家偏遠地區post study workstream visa係咪變左5+1年? (for on-list occupation related program)
想問下如果我有差唔多10個月係喺個friend度sharehouse, 咁可以拎咩黎做個proof of residency? 因為係friend 乜都無簽又無加名落啲bills我得啲rent嘅 bank transfer records. Thanks!
發覺疫情後,所有人都好貪心,好想唔駛點努力就移倒澳洲民,講緊重要係要直接190 189 Lee d 491唔考慮⋯ 見forum d人得果七十分都想aim for 直接永居

我自己就唔覺得移民局有色揀人,總之就overall分同English skill為準,Lee到都大把巴打有offer,講緊幾年前Lee個post 幾日先推一推…

如果有心移,自己努力推分最實際,我自己大學grad果時,一開始65 分,不停推其他分,上到90就189邀請左,本來都諗住要master之後行hk stream

只可以話,與其好似大部分人咁complain 澳洲移民唔fair好難之類,倒不如實際d跟遊戲規則玩吧,人地set system 出黎,就係想搵自己想要ge 人,如果真係咁難又點會年年爆配額
吹晒風quota 加大左 等d 人覺得好易
hk stream 都有得嫌都真係cls
大把人都係付出5-10年移澳 仲要未必一定成功
hkstream 算係肯付出就有回報

不過始終都係靠自己最實際 最令大depress 都係佢d processing time 真係好長
(本身aim 491 最後有190 invitation)
而家讀tafe兩年制課程仲得唔得?
想問下你做邊行?
見啲65都有invitation
65 分都大部分只限於老師 醫療healthcare相關 or有時無端端出一轉果d例如chef。見有d會計,工程,IT, 得果六七十分都aim high, 兩年前,叫做正常period, Lee d 係冇九字都唔會有機會,可能時代唔同左la, d人覺得上年十月十二月果款超大型invitation 會再出現呱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞