澳洲移民 你問我答 (32)

1001 回覆
41 Like 0 Dislike
LinkedIn agent望都唔會望你一眼冇working right
想問下form 80 employment history唔記得左填date of birth 到第一份工係unemployment 同埋唔記得左嚟澳洲前有份短期炒散冇寫落form 80問題大唔大? 駛唔駛填correction form?

因為Covid個排打過份part time佢份contract有埋我employment history然後個陣有list到我香港份散工佢如果cross check見到會唔會影響個application?
巴打請加我TG, 有D 野想請教
我搵到由我巴TG 啦
你應該需要澳洲個份?
可以meet.
可以。
難D,但唔一定,要睇下你本身咩情況背景。
唔大,唔使。

應該唔會咁得閒cross check咁細既野。
無相關背景.但想讀水電個d
TAFE比咗offer,但要比啲文件佢,當中包括certified copy of passport + certified copy of an Award / Transcript。

好似好多巴打都讀TAFE,有啲問題想請教大家:

1)certified copy of passport 係唔係指比錢搵會計師嗰種核證?因為我上網search,搵唔到太多資料,驚理解錯。

2)certified copy of an Award / Transcript 係唔係由學校發出或者蓋章已經足夠,定係都要搵會計師做核證?

3)因為我揀咗2024年年頭開學,想問下學生簽證,係唔係於課程開始的6個月前,可以申請。因為我睇Visa 500 個網,好似冇提到,而有啲agent 網話課程開始前120日,有啲話6個月。

感謝
好耐之前入u 唔知啱唔啱
certified copy of passport 我去入境處整,會影印一張passport加一張證明比你。跟住自己send比學校

academic results我當時用dse 成績表,去咗eaa整,eaa會幫你寄埋。

visa主要係預時間比佢搞,當2月開學 11月apply差唔多
明白明白 感謝你
我研究下
想問申請485有兩個stream 我應該係apply post work果一個但apply錯咗graduate 宜架可以點處理?
水電依家好似絕大部分TAFE都唔收international students。
1 可以
2 唔係,都需要certify多次
3 正確黎講係建議120日內先申請,但其實超過120日前申請都可以
下,首先睇下自己是否符合grad stream要求。如果唔符合的話,最簡單就建議重新申請。
之前問過同一樣野 我都係報tafe不過可能間間分校唔同
我想省番幾千所以d certify copy全部去民政事務處宣誓做
最後佢都收 依家拎左CoE apply緊visa了
感謝回覆🙏🏻🙏🏻 非常感謝!
我係報Queensland。等我都睇下有關宣誓啲資料先。感謝感謝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞