澳洲移民 你問我答 (32)

1001 回覆
41 Like 0 Dislike
同問 上述情況如果係報學校咁收到granted letter 算唔算都count domestic
想問下畢業之後係咪要連續四年留喺澳洲先可以apply pr? 如果中間返香港一年/半年得唔得
When you apply you must:
have been living in Australia on a valid visa for 4 years immediately before the day you apply
hold a permanent visa or an SCV for the last 12 months immediately before the day you apply and
not have been absent from Australia for more than 12 months in total in the past 4 years, including no more than 90 days in total in the 12 months immediately before applying.
護士189 65分,190 70分夠唔夠做,準備下年度申請
入左先無死。
唔一定話係連續完全唔出得境,但係唔建議走半到一年咁耐。
唔知道,未睇過,對我黎講無參考作用。
唔知道。

會計肯定唔會好。
如果下年畢業但係想返香港做一年嘢先work 唔work
因為未必搵到工 但係驚兩頭唔到岸
你返香港先係 真。兩頭唔到岸 啦。

你問我就建議你疊埋心水比D心機同努力係澳洲搵工好過。
想問下GTI佢要咩人? 做果行既finance/ acct會唔會有機會?

計分行189/190係唔係要好高分?
GTI 少左好多 quota,搞 189/190 實際啲
https://immi.homeaffairs.gov.au/visas/working-in-australia/visas-for-innovation/global-talent-independent-program/eligibility

可以睇下自己背景收入是否符合先,注意仲要考慮埋自己是否 global talent

幾多分就睇你咩背景同邊個州。又係呢d闊過銀河系既問題,好難答到你想聽既答案
想問bridging visa

Student visa 8月尾先完,咁9月就bva 生效,但我9月就飛去旅行。咁bva 未生效既話,我可唔可以宜家就申請bvb?

Thanks

由我巴想問下而家維洲190洲擔保個申請係咪停咗 知唔知一般幾時會開返 佢唔知今年個評分表係咪會有個大改動
可以。

是的,VIC依家停收新申請。

希望8-9月會開返。

評分表應該唔會大改。
由巴,想問189/191 HKSTEAM,申請時子女未夠18歲,到3-4年後GRANT PR時才過18歲,那麼子女能否同時獲得PR?謝謝!
想問交485 online申請時birth cert 同 passport pages 需要先搵人簽紙certify再upload嗎?
見到好似淨係paper based application先要certified docs,但application portal upload document個到又會話要certified copy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞