澳洲移民 你問我答 (32)

1001 回覆
41 Like 0 Dislike
耐心等吓啦,舊年都係好遲先開
我唔記得係八月尾定九月
今年想apply就咁岩過左deadline 然後而家好擔心今年改評分制唔知會點 不過唔該曬巴打
想問係咪申請咗485先?
btw 恭喜
想請教下, 本身香港做緊ibank, 公司話大機會可以relocate 我去Sydney。 研究左一陣都唔肯定自己可唔可以靠僱主擔保做到PR

我個occupation 應該係222311 financial investment adviser,屬於short term stream, 最合適我嘅係咪先482僱主擔保簽證2年,之後再續2年 482,跟住Hong Kong stream 行189 ?

本身女朋友係做護士會一齊過去,定係都係最好靠佢?
本身香港人482唔係自動5年咩
批PR前唔超過23歲 + 一直讀書同財政上依賴父母的話,都ok。
No.
你攞特區/BNO的話就有5年482簽證,然後係悉尼做4年就可以靠HK Stream轉PR。

你女友係護士的話可能會快D,但係前提需要雅思4個7/PTE 4個65/OET 4個B。
八月係咪未grant 過non priority occupation
Not that I'm aware.
我等到花兒也落下了
仲諗住襯放假去澳洲旅行帶女朋友去體驗下
打去支國大使館問fingerprint d 野下一句就係問係咪整hkcncc
你好由我巴

想請教下
話唔定下禮拜就批,唔好失望住
點解要問大使館? 以我所知佢地唔接打指紋。
差館排到十月先有期
見香港差館話大使館嘅都ok 咪問下
打電話去問佢地做唔做for hkcncc 嘅打指紋,佢地話有
大家應該都仲記得幾個月前移民局公佈會係2023-2024分配200個配額比189 HK Stream?

小弟當日就手痕通過Freedom of Information 去查詢究竟從2022年1月到2023年5月 (HK Stream係2022年3月22日公佈推出) 移民局所有 189 HK Stream既數據 (仲收左我$30)。

結果岩岩今日收到,有興趣可以睇下我個facebook post: https://www.facebook.com/AWVisa/posts/pfbid0e1jApRPXGcjB6Tb438Vt6idAPwHDYygrS58p3Udzq8jpm9rJw8HTEFPbBhcQ7cTPl
噢 Okay,第一次知道大使館都做指紋。

但係比我有得揀就未必會去
好呀
好奇,唔係short term stream唔得咩?
而家每日都chock 緊差館有冇位放出黎,要等兩個月真係有d 耐
唔係short term stream唔得咩?
你係邊到睇到?
朝早去refresh個slot,通常都係朝早放。
之前係home affair個網睇到,一直以為要at least mid term stream先apply到。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞