澳洲移民 你問我答 (32)

1001 回覆
41 Like 0 Dislike
巴打等緊485定pr
我前一晚lodge191 第2日就出s56 而家份cncc 出左
見唔少同期又唔係prioritised occupation 批左
所以唔覺hker 會有priority
已有189 visa

有啲複雜, 麻煩晒有試過上網揾, 但都無咩結論
配偶如果wfh做其他國家工作得唔得?
可以。

稅又會點計?
唔知道,問會計師。(呢度應該有幾個? )
而家immi仲有冇prioritise香港人既visa?
Not that I am aware of.

申請左 如果交晒良民證之後要等幾耐先出
1個禮拜 - 3個月都有。
可以計。
thanks a lot
Ok!! Thanks thanks
想問下係咪真係讀兩年diploma
485留多3/4年考埋英文就可以申請pr
有冇啲鬼鼠野要特別留意
想問吓,去完搞CNCC,佢當時咩都無俾我,點可以track佢寄左未同點confirm澳洲嗰邊收唔收到?
佢應該有俾個收據你,叫你keep住
你幾個星期之後自己send email 去police度問個進度同HK Post 個ref no. for tracking
之後去HK Post個網download張form交俾Aus Post,好快check到去左澳洲未,連邊個簽收都見到
之後upload呢d proof上immi ac, 個case officer就會見到,證明你做左佢地又收左
好詳細
多謝你
唔係求其是但讀個Diploma就可以攞到485。

另外就係唔係每個人都一定可以靠申請讀Diploma黎攞到學生簽證。
想問係咪講緊額外要求果樣野

除左要有學校收,仲有啲咩要求
191都唔見有?
我以為有tim因為我前一日入紙第二日已經收到s56
我1月收到190invitation , 跟手lodge 咗application。之後都補埋body check 同cncc, 等到依家都未grant

我lodge 個陣係報single , 依家結咗婚。係咪要即刻上去update 返個status? 係咪補返結婚證書就夠?

Thanks 由巴
想問係咪講緊額外要求果樣野
Yes.
除左要有學校收,仲有啲咩要求
上面咪都寫晒
191都唔見有?
191你指既本來就只有香港人申請既HK Stream,咁無得對比其他簽證架喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞