澳洲移民 你問我答 (32)

1001 回覆
41 Like 0 Dislike
Thanks 巴打
Hopefully 今個月會有round
想問下 graduate work stream 可唔可以讀llb 嚟申請485 之後 189 191? thanks
唔好意思 原來wts問左
終於郁番 恭喜巴打
it 重災區唔知等幾耐
唔同職業既等待時間有分別嫁咩?
之前由爸話冇分別
咁如果我482 住先等 189 190 , 482 拎唔拎到mpf
由巴你好,
想問讀書簽500,帶老婆同阿女DEPENDENT VISA一齊去。去到之後如果老婆都想讀書,咁佢要再申請500。那麼原本交了的OSHC可否沿用,定要再買過?
另外佢申請左500之後,原本跟我果個DEPENDENT VISA會否取消?佢讀完後又會否跟返我,變返做DEPENDENT VISA?
謝謝解答
想問可唔可以先apply working holiday visa 搵工做住野,再同一時間apply 482 同埋189 來搞PR....

因為本身189 唔係好夠分。。。。
想睇下好唔好用working holiday visa 早d 過黎, 有澳洲工作經驗加分 唔該哂
同問
由巴你好
請問有無收過消息話澳洲有啲大學唔接受PTE?
有冇巴絲係香港公司relocate去悉尼?
等個visa批等咗幾耐?
Ielts過咗期好耐洗唔洗即刻考番?感謝
竟然今日收到grant
3月尾lodge 既190
Congratulations
由我你好,我想問下申請189移民,EOI 計分果到應該點填
伴侶唔識英文,係未申請唔到移民🥲Thx
唔係唔可以申請,只係加唔到分啫。

今日似乎幾多批簽。
482大概等2-5個月吧。

英文3年有效。
無印象。
可以。
要自己申請學生簽證。 原本既dependent 500會自動結束。讀完唔會變返之前既簽證。

佢可以自己申請一個single OSHC。
Thanks
但我係咪應該等澳洲HR通知先再考ielts?
暫時未要求我提交證明,我又怕會唔會考咗唔係佢required嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞