澳洲移民 你問我答 (32)

1001 回覆
41 Like 0 Dislike
唔該哂巴打

咁我想問一下如果我本身有強迫症 但之前申請student visa無申報到我有mental illness 因為我一路都以為要大病先要填 但次次去續簽student visa要去做medical check填份表個時我都有答自己有OCD同食咩藥 咁今次申請graduation visa 好唔好寫番有mental illness

Crime conviction個到試過比人影相衝過紅燈罰過錢使唔使填?

同埋我女朋友最近先發現原來佢半歲個時改過名但佢成世人都唔知直到最近老母同佢講先知 佢一直申請跟我既student visa個時都話無other name 咁今次使唔使填番同埋使唔使解釋點解之前無申報

問題有少少多唔好意思巴打
有無人試過有degree 去讀返diploma 係咪好大機會reject
本身做IT 想去讀廚/整甜品個啲
想問lodge咗190 visa之後,係咪要等到assign咗CO先至會再有request比我去申請CNCC?之前見有d人話lodge咗之後好快有request,不過我等咗個幾月都未有,想confirm吓.

同埋lodge咗之後轉工嘅話,使唔使係immiaccount嗰到update返?

Thanks🙏🏻
想問下189 計IELTS test date validity 係計lodge EOI 個日期 定係計 收到invitation 個下?🙏🏻
OCD唔算mental illness吧? 有咁嚴重咩?

有案底先要填。

要填返,但唔使解釋。
如果要好嚴格咁計普通depression anxiety 都算既mental illness

其實我都只係要食藥 我都係以為要去到schizophrenia 咁嚴重先填 不嬲無填有係因為移民局到話要incur medical cost我就覺得我十幾年先睇個幾次psychologist應該唔使填掛

不過我次次要做身體檢查e-medical 張表我都有答自己有強迫症同食咩藥 我覺得其實移民局自己都有紀錄

無案底 比相機影到扣左分同罰錢
想請問下去到邊個位會有比CNCC 果封信
我去到attach documents 果個位,佢要求我attach 不過我未收到🙏🙏🙏
請問不論州或聯邦政府會唔會有D真係好搶手嘅職業喺labour's shortage list 上面會明面/暗面上快D/計分低過其他職業都收到grant?
會呀醫護囉
請問我2011 年前在澳洲讀bachelor of commerce (major in accounting) 超過2年時間, 而家2022年7月開始讀緊master of business administration(兩年課程),

如果做skill assessment 應該會用management consultant, 但又驚有風險, 如果用返之前既qualification 用accounting 做skill assessment , 會唔會都可行呢?

同埋學校比左exemption 讀小左1-2 科, 早左一個學期畢業,如果真係fulfil 唔到兩年study period, 會唔會都可以計返之前嘅study period?

需唔需要解釋返兩個course之間嘅關係?

commerce 同business administration 又算唔算相關課程呢?

同埋同學校傾緊exemption問題 因為mba得 12 subjects 讀小兩科會差小小先夠96 weeks 。 計埋之前2011 前既study 又唔知可唔可行呢?

1999 但非常感謝由我巴解答
應該問題不大,如果唔係fully recovered,就繼續declare吧。

無案底無上庭就唔使declare。
遞交之後先會收到。
如果做skill assessment 應該會用management consultant, 但又驚有風險, 如果用返之前既qualification 用accounting 做skill assessment , 會唔會都可行呢?
可以。

需唔需要解釋返兩個course之間嘅關係?
唔需要一開始主動解釋。

commerce 同business administration 又算唔算相關課程呢?
你認為呢?

計埋之前2011 前既study 又唔知可唔可行呢?
可以combine以前係澳洲讀書既時間。
你覺得我照係visa application 到話無mental illness
而係e medical 照declare 算? 我之前幾次student visa application 同 extension 都係咁填…希望唔會今次先有事啦
可以。
-但係有冇建議做邊隻比較好啲?

你認為呢? 

-真係唔識, 有啲尷尬
-求指教, 因為有時摸唔清佢哋呢邊咩準則
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞