澳洲移民 你問我答 (32)

1001 回覆
41 Like 0 Dislike
我lodge 個陣係報single , 依家結咗婚。係咪要即刻上去update 返個status? 係咪補返結婚證書就夠?
嘩,咁勇? 唔係咁簡單架,需要你配偶都要加返10分先得。如果唔係你case就麻煩了。
咁姐係會唔會比其他簽證快啲?
GG巴打 佢個condition 好似係grant/first entry前唔可以結婚好有機會比人reject visa
我想問下如果我有伴侶3年一齊係澳洲同居一年 但佢只係working holiday visa 我就485
如果我apply 190/191 果時報單身 如果咁好彩中到先幫佢申請pr partnership visa得唔得?定係會當我報"單身"呢個位講大話? 反而更加唔好?
如果唔建議就直接申請 495 partner ship俾佢一齊等hk stream算
佢公司肯幫你攪就得
我留意到有3個負評

係咪有咩唔岩既地方? 請指正
會。
定係會當我報"單身"呢個位講大話? 反而更加唔好?
最好可以的話就一齊申請。
佢係香港係RN黎但做左一年野就WH過黎 我驚佢pass唔到skill assessment甚至連 EOI 都入唔到紙申請
如果係咁係咪行 485 partnership先得?
同埋我想問下咩叫同一個規定類別上?(伴侶加10分果到)係咪即係我都要係 RN咁先有得加?定係規定類別係指申請通道?
請問三年工作經驗有冇話一定要做足三年full time?
如果呢三年有番過full time part time會唔會都計?
係香港B Nursing畢業 + 英文 就可以過職業評估。
如果主申請人要申請189的話,就配偶既職業都係MLTSSL上先可以加分。

如果主申請人要申請190/491的話,就配偶既職業都係MLTSSL或者STSOL上都可以加分。
3年full-time。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞