覺唔覺以前中學教倉頡係伏中之伏?

587 回覆
103 Like 4853 Dislike
華文地區得香港係咁on9以倉頡為傲
你寫字用筆畫,口講就用粵語,但偏偏要攬住速成倉頡去學拆開隻字,又唔見你以前寫字逐忽拆開
我而家立即用倉頡屌你老母
倉頡最煩嘅位係有d字咁多筆劃都唔知佢倉頡嗰5個碼係取邊個
當時嫌煩放棄左用速成算
並沒有
細個學打字就係為咗屌人老母
打得快已贏咗一半
根本一睇到個字自然就識點拆,如果平時溝通既字連諗都唔駛諗就自然識打。
同埋自己係得倉頡先可以打到90wpm
點解要以識用一個Poorly designed嘅輸入法為榮
最好用其實係Google版粵拼
根本大家都心知倉頡唔係一套好嘅輸入法
但就因為條learning curve夠steep,所以不斷盲目覺得佢好用,同踩低其他輸入法
唔識寫就唔識打都係倉頡嘅壞處?
你唔識字入個輸入法數?
有冇諗過拼音一樣係唔識讀就打唔到?
你淨係識羨慕其他人
明明自己擁有嘅優勢都睇成缺憾
浪費地球資源就係你呢啲人

利申打倉頡
電話打字用速成,有keyboard就一定用倉頡
on9 打倉頡先正 手速快過速成一倍有多
我畀學校老點學九方, 九方咪仲伏....
以前電腦fix死位打熟真係好撚快
依家手機選字on99跳嚟跳去,打得慢咗好多
吓!我淨係識得打拼音,反而羨慕打倉頡嘅人唔使揀字囉!特別係廣東話字,打拼音嘅話特別難揀字
聽講繁體中文打字嘅世界紀錄係打倉頡嘅。
倉頡係臺灣人發明㗎!用都係臺灣用先㗎!
小學雞果陣打機同人鬧交用倉頡先鬧得快過人爽過人
wo cai no ma he da sha bi wo ye shi Chong guai ren. Ke shi wo bu Yong La ji da zhi
咩五筆,支那殘體專用
啱呀,所以台灣而家冇人用一套設計得咁差嘅輸入法,幾乎都用注音
咁咪認唔到字記唔到隻字點寫囉
依家中小學都有教拼音啦,點會唔識
整個港女拼音輸入法咪最好,仲要係近近地都可以揀倒字既

ja ga, jar gar
兩個都岩咁
根本就係官商勾結
利申: 到而家都淨係識打九方
題外話,有冇人會用日文keyboard打中文?例如「新」(しん)、「車」(くるま)
至少你倉頡唔會出現啲咩「腳色」之類嘅錯字,每次打機望到臺灣人打字十個有九個都係錯嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞