覺唔覺以前中學教倉頡係伏中之伏?

587 回覆
103 Like 4856 Dislike
九方,我記得果陣有人來做demo.
例如我間中學個名叫連登仔紀念中學先算。

佢打左個連字,然後之後就出到“登仔紀念中學”。然後就同我地講,你睇下,九方打得幾快?打一隻字已經出到淨返果d
囡囡 點讀?

約定俗成同正音又可以有差距,有啲學者提出個字「應該係咁讀」,套輸入法應該跟邊個?
一字多音點處理個input問題

有啲人一野就拎個大義「要保育廣東話,所以要推廣拼音輸入法」,一去到可靠性嘅問題就避而不談咁款
真識打可以超快
倉頡打得快 其實幾型
背曬唔使時間?仲要唔知係咪背得曬
仲有如果個字唔係頭3版有未必快過倉頡
首先你要裝九方
你唔會叫公司開張PO買九方 我係老細睬你都有味
笑撚死
以前啲報紙佬清晨出新聞個個用倉頡
係快就個個用速成啦 碌柒咁
我以前學校教 縱横輸入法
嘸蝦米唔系最快咩, 以前學過下, 不過已經唔記得左
要收錢嘅嘢,就好難普及化
倉頡本身都可以收錢,只係朱邦復主動放棄專利權
倉頡小技巧
中間打粒*可以變速成
唔知多唔多人知
但係依家真係困難,Win 10點樣裝粵拼?
所謂打壞手,意思係佢係fuzzy keyboard,本身chan唔係由一套統一咗嘅rules出到你個陳字,佢只係ai當你打錯字suggest返最合適嘅陳字比你

啫係你今日打到呢個字係經過好多重,包括今日嘅google演算version、今日嘅ai推薦version、今日嘅你嘅打字history計算、今日嘅其他人打字history、等等…你用嘅系統唔同又可能有影響,update software又有影響

一個正式輸入法唔同,佢套rules係咁就係咁
我當年成日諗,見office工試吓同老細講你打字用九方實笑死人
係會的,倉頡係真係可以我手打我心,諗到就打咗,唔洗揀字
咁多年電腦科年年都差唔多頭五 , 就係倉頡同埋九方嗰兩次考試差啲攞全級最低分 .

倉頡對於嗰陣時仲係白痴嘅我嚟講真係好難學 , 九方更加一頭霧水 .

但係真係唔係好明點解學校會教九方呢啲要額外收錢嘅異種輸入法 , 學九方輸入法真係伏過衰傻仔唔識用倉頡
用緊手寫
我知
個時好似啱啱出九方,d人仲叫我上堂學
我都唔知講乜好
咪係最好笑係用電話打速成,揀字仲要唔足9個字一頁,仲慢
sau pei la gwan nei lan si me ngong gau zai
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞