覺唔覺以前中學教倉頡係伏中之伏?

587 回覆
103 Like 4853 Dislike
好似幾啱用 唔該曬ching

不過佢啲comment好似bot/打手
識人兩種都識話速成有機會係快過倉頡
速成禁頭尾數字三下就打到
倉頡最多要五碼再加空白鍵

前題條友要肌肉記憶記得曬禁咩數字
咁快又打篇文出嚟
仲要連keyboard都唔洗望添
犀利
不過你地啱嘅
熟嘅話倉頡真係會快過速成
速成打一隻平時唔打開既字 你已經要搵係第幾個,然後又要space幾野
我打倉頡 一睇隻字已經知點拆,你搵得黎我已經打緊其他字
常用字就更加唔使講,條件反射咁撳制
背埋。
又係時候推廣下粵拼啦

六合|真.粵拼版Wordle (2)
https://lih.kg/3122831
連撳space嘅時間其實好少,短過你唔同手指先後撳嘅時間,同埋以前打字比賽都係速成快過倉頡。
三下? 你未計space
背晒? 中文漢字 你背晒?
只可以講 慣性唔同
如果好多字都打過又記得曬
用速成打字都唔會慢
小學教磁碟就係,好快已經畀CD同USB取代,而家直情Cloud
啲人話打倉頡最快其實係咪都市傳說黎
我見打倉頡既人唔多 但打親都好慢
仲要成日禁錯碼 重新打過
利申:速成
其實答案都好明顯,
一堆唔識倉頡既人,硬要話速成快過倉頡,
但一堆識倉頡既人(當然都識速成),好肯定咁話倉頡最快
有少少腦既人,自己諗
咁你應該真係未見過打得快既人
例如我
好想見識下
我剩係知最近見到依家啲細路淨係識錄音 又或者開手寫版寫字 上次見到個細路撩句野撩到由油麻地到旺角都未撩完
我都係一路都只係識用九方,幾年前返新工唔用得九方,先焗住自學倉頡,不過都唔打得快
on9, 倉頡最多五個碼。
話拼音快過佢我真係屌你老母
識打果啲可以打到好撚快。
你唔識打咪用語音咪仲快過你打拼音
on99

利申:倉頡撚
識拆碼又識正宗打字手勢
倉頡一定最快架喎
速成只係簡易版倉頡
易入門但上限一定低過倉頡
常用字一定係速成快,倉頡就穩定打難字都係咁嘅速度,利申雙修以前有打字鬥快比賽攞冠軍
同路呀 細個打lol同人嘈起上嚟,又出唔到揀字表,比人㩒住砌。

特登去學倉頡就係為咗以後可以駁嘴,我要係到多謝當年屌鳩我個位巴打。
你試吓用Mac機玩撚死你
速成拼音要揀字 都係倉頡最直接
但前提係知隻字點寫 同埋要背啲古怪拆碼
明明係最快

但只識拆頭尾碼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞