覺唔覺以前中學教倉頡係伏中之伏?

587 回覆
103 Like 4855 Dislike
me語音輸入 基本你double
咁語音輸入梗係同打字冇得比
打撚左倉頡廿鳩幾年
老左都仲係可以一分鐘超過100個中文字
慢?
屌你個支那仔
我以前係學校都唔識打倉頡速成

最on9就係學九方,又要拆字又要記筆畫,記錯一個筆畫就打唔到個字出嚟

打拼音真係勁快,淨係記拼音英文就打到個字出嚟

利申: 拼音撚😂
支那仔
我上面解釋咗點解唔會識講就識打,唔再解釋了。不過,我講緊嘅係有好多人會因為一開始唔習慣打粵拼,無從落手,又唔願意花時間記拼音同拼法,就會半途而廢,轉而去打相對較易嘅筆畫、速成、五筆,甚至係普通話拼音或者直接語音輸入
噉就無辦法不過識普拼的話其實粵拼都ok啦
唔可以話OK,只能夠講學習嘅思維同使用方法類似。畢竟如果習慣咗普拼突然間轉去粵拼嘅話,其實又係要重新學過曬啲粵拼規則,識得普拼嘅人只不過係會加快呢個過程咁解,實際上依然要靠日打夜打操返熟個肌肉記憶,如果唔係都係會止步於淨係識得聲母同一兩個韻母咁,或者直情索性繼續用普拼算數。

上面呢啲淨係for土生土長嘅香港人咋喎,仲未計一啲完全唔識粵語嘅人,叫佢哋去學粵拼同擁佢去死冇分別。
我自己就係由普拼轉用粵拼嘅例子
要訓練過啲手指位就梗嘅,不過呢個係轉換任何輸入法都會出現嘅情況嚟
我主要想講粵拼本身嘅難度真係唔高,尤其是對於識普拼嘅人嚟講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞