覺唔覺以前中學教倉頡係伏中之伏?

587 回覆
103 Like 4853 Dislike
有咁多輸入法唔教係要教拼音
一唔記得隻字點讀就打唔到出嚟
但倉頡就相對簡單好多
依家只識拼音
連電話都只識用拼音輸入,打得勁慢
好羨慕啲人識倉頡
其實任何打字方法打得快都係靠肌肉記憶架啦
我用速成 勁多字唔洗諗就記得個碼同數字同幾多個space
係,用過支那拼音,搵字嗰陣比速成仲慢
弱智
小學學九方
中學學倉頡
而家打倉頡一分鐘5x字左右
不過其實之前好似有人研究過九方係打得最快
可惜本身Windows冇
乜拼音輸入法要學咩?
你普通話/台仔國語夠好自然用到
廣東話拼音以前又唔流行,想教都冇得教
想講apple個粵拼垃圾到一個點
先唔講成日出偏門字都唔出常用字
打zyut hat出絕轄
最離譜打jyut ping出絕平
咁係咪有機會打呀?
又唔計呀?
用電腦打筆畫,都快
依家讀咪仲快
吹到 打字比賽 速成完全唔入流
zyut hat你本身想打咩字
台灣被認定最快的中文輸入法為【嘸蝦米輸入法】、【大新倉頡輸入法】、【行列輸入法】與【追音輸入法】,前三項輸入法在各屆打字速度比賽都出現最高每分鐘突破200個字的紀錄

速成?你搵得黎 人地都打左n個字
幾千個漢字 擺位 你點背得晒
唔講打得快唔快,倉頡拆字講邏輯,學唔識即係弱智用拼音學中文又係戇鳩,拼多兩拼遲早連字都唔識寫阜+東咪陳,chan你老母
呢個post有人講 打屌你老母呢四隻字 速成快過倉頡

我回佢 咁你叫速成做屌你老母輸入法

我回你 咁你叫速成 做日常常用字輸入法
唔識讀都識打
負評咁多就知咩事
每次見到人地係電話上面打倉頡都會覺得佢地好勁

利申 : 打開倉頡
倉頡另外一個好處係幫到認字 就算移咗民 好少書寫都唔會執筆忘字
你小兒痳痺啫
啜核
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞