覺唔覺以前中學教倉頡係伏中之伏?

587 回覆
103 Like 4853 Dislike
話倉頡難學嘅人,一係就係低能,一係就係懶。

當年我中三被迫打班報要學倉頡,只用了兩個星期,頭三日死背了個拆字表,之後幾日打得勁慢因為要查倉頡字典,學習拆字規律,到第二個星期已經可以一分鐘打三十幾個字。我最高速可以超過五十個字。
識拆咪快囉,
利申速成用家
中學有教無認真學
反正玩online game先自學
倉頡一定係無敵
其實粵語嘅結構更為嚴謹
粵語同樣可以用一套好有系統嘅方法嚟教/學,無奈政府無推行
粵拼嘅組合比國語拼音多,同音字嘅情況比較少,用嚟做輸入法唔輸蝕
我手寫(輸入)我口係基本嘅權利
點解啲人被剝奪咗基本嘅權利,要你晒時間學一套與發音完全無關係嘅輸入法,反而覺得好自豪?
背個表都係最初學
之後都係靠隻手自動打
你打咩拼音?
我打粵拼 打廣東口語字一啲問題都冇喎
你咁低級,打字梗係影響大啦.
我知,但我講緊既係呢個設計好有問題
電腦速度慢呢個問題一早解決咗,但都仲係用緊啲咁既設計就好有問題
好難搞
全世界唔同語系已經慣咗咁樣嘅字母layout
同埋真係肌肉記憶,打得多根本諗都唔使諗,手指就去咗嗰個位
拆倉頡字碼都係類似,學生時期搵個暑假「的」起心肝對着啲文黎練,之後見到陌生字係唔會好特登諗點拆碼
大陸普通話拼音
我打倉頡係為方便

1. 唔洗搵字
2. mac打速成有唔同排位, 打倉頡就冇呢個問題
3. ps4, samsung電視打中文得倉頡可以用

簡單講就係我去到咩介面咩os, 甚至用人地電腦都好, 都唔會唔適應/用唔到的問題

講文盲就搞笑啦
真係文盲仲點打字呀
電腦都用唔到啦
用語音入完都唔識睇啦
9方最大問題係用numpad
以前仲係全部用full size keyboard都還好
而家個個用laptop, tablet就收皮啦
唔識串唔同唔識打喎
英文係用字母唔係用發音打
俾篇古文你咪一樣打到
難聽啲講,唔識英文都打到
係中學教九方先係弱智
倉頡自學
速成都係自學
勁大個介面喺右下角
同埋搞撚到個copy and paste先係最大問題
中學玩online game 自學速成
大個咗用smart phone 速成要揀字 轉打倉頡
拼音只係打開既字先會快
你叫佢打篇文就會慢到仆街
你要識正確發音
大中華主義者眼中粵語可有可無
母語點會唔識正音
筆劃要識筆順。以前就成日用,而家smartphone打倉頡多。
啱啱試完
倉頡得30wpm
但啲人用粵拼閒閒地45up
小學個陣九方打到勁撚快仲好自豪
點知依家完全冇撚用
真心唔難學。

當年因為學校要做project ,速成真係慢撚到仆街。所以的起心肝學倉頡。其實好快己經上手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞