覺唔覺以前中學教倉頡係伏中之伏?

587 回覆
103 Like 4853 Dislike
你用小紅書啦你
大易 快過倉頡好多
朋友用大易打字快我成條街

申: 倉䫦廿年經驗..60wpm
同音字多到hihi
唔係常用嘅字揀到你傻
對唔住我係殘廢人我都係學速成, 唔夠倉頡撚快
點會呀
速成要快過倉頡要背埋數字仲有幾多吓空白
你十隻手指飛上去㩒數字又會慢咗
空白重覆㩒又會多咗少咗,一過咗頁就捉蟲
細個學過九方、大易同倉頡

都係後者最好

粵拼唔錯但難普及
香港好多人有懶音
有啲懶音大家聽慣咗以為就係正音
長遠嚟講拼音輸入法唔sustainable
尤其腥香港人嘅子女連咩係正音都唔知
打邊爐叫人買餸買墨丸可能真係會變咗勿演
教九方嘅擺明誤人子弟
特別如果近十幾年仲有教
肯定係利益輸送
而家冇乜人識大易,而且都唔太易上手
粵語拼音跟英文發音

你咪玩啦好嘛
倉頡速成作為輸入法最大缺點係個learning curve
唔似得筆劃,拼音(中台)呢啲唔洗專登學
連老人家都識

但香港個情況係無解
筆劃唔識合keyboard用
一般學生唔會學拼音
所以倉頡速成算係無得揀之下最佳選擇
唔會啦
你隻手擺位喺asdf同埋jkl;
速成你咪飛上去數字度囉
你講常用字,倉頡同速成一樣可以記晒碼
倉頡最多5碼加space,速成頭尾碼加無限space先揀數字,一過咗頁就㩒多10吓8吓space啦
space space space 哎呀過咗頁

班友係咪真係唔記得速成只係簡單版倉頡
用倉頡嘅人係肯定識速成
我反而覺得識打倉頡同速成嘅人好勁 因為要記啲字 我打開粵拼 有時唔識讀就唔識打...不過真係可以改善懶音問題
用開手寫
英文用左咁耐拼音文都冇問題wor
完全兩回事
本身中學打速成
到大個左專登學打倉頡
快好撚多
咁你解釋下water 讀左做/woːʔɐ/ 點解唔係懶音
講緊打字喎
而家用ipa打咩
英文就算你講singlish,印度發音都係咁打
所以你咪講左粵拼都同樣冇問題
即使有人有其他發音(所謂既「懶音」) 個字一樣咁打
中文係方塊字
打拼音有個conversion過程要專登背多套嘢喎
中文每隻字得一個音,但打拼音要配返聲母韻母聲調
邊可以同英文有得直接比
根本完全唔同語系

要普及拼音輸入
一係好似大陸咁逼所有人學拼音
一係好似韓文咁轉埋啲字
你好似轉移左個焦點
我地明明講緊 「當一個宇有人有唔同讀音既時候,用拼音黎做打字系統有冇問題」
我就用英文做例子講呢個唔係問題
你而家講「廣東話用方塊字書寫,用拼音打字就要人記多套rules, 所以難以普及」
呢一點好似唔太對題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞