覺唔覺以前中學教倉頡係伏中之伏?

587 回覆
103 Like 4853 Dislike
都差唔多全部都係拼音
你試下zyut wat?
Windows就係以前係online game屌人都快啲
但去到Mac同智能手機版之後即刻冇咁大優勢
手機雖然會優先出常用字,不過都係冇咁順
易用就真
當初一學就識 唔洗點記野
而家就唔記得點打
以我認知 86-7後都一定有教
咁你應該學返隻字點寫

本末倒置
題外話(?)
以前打online game 無語音
一齊組隊/raid 文字指揮合作& 同台仔互屌
真係激發練倉頡同速成既最佳方法
打字係當年玩online game自學
講真呢啲打壞手嘅keyboard唔好推介啦
受害者之一,好彩做到咁上下有本錢兇9 IT要佢哋特登買license 比我用
你呢d就最on9
乜撚嘢叫打壞手
耶魯/羅馬拼音就唔係拼音?
google keyboard 就電話電腦邊度都打到就叫打壞手
唔好講咁多google拼音起碼所有香港人唔使學拎上手起碼99%一定打到中文先
中學教九方先係最撚伏…
伏得過教九方?
題外話,宜家中學教乜輸入法?
係, 九方好似無乜人用, 仲要個輸入法係要收錢....
1. 中學無教
2. 唔覺得伏
3. 速成同倉頡各有喜好
4. 唔記得點寫可能會打唔到,同理,打開拼音都會唔記得個字點寫,最尾都係要用voice to text
唔撚係掛
拼音好難咩 半個鐘都唔洗就學識晒啦
除非你係唐仔啦

利申:舊制中化學拼音
咁我認真答你

耶魯唔好處係佢唔係一個符號代表一個音
例如佢用 a 代表曬粵拼嘅 aa 同 a,咁咪仲多rules 要記

耶魯用 j 嚟拼 ipa 個 /tsh/,用 y 嚟拼 ipa 個 /j/ 咪仲亂,反而粵拼用返 /j/
只不過我哋由細睇到大用 y 當 j (e.g. yuen long) 就覺得無問題

如果你目的只係打到字就得,咁你可以幾個拼音方案炒埋一碟打嘅,你開心咪得

但既然要推廣粵拼俾未學過嘅人就一定係推薦返香港語言學學會嗰隻粵拼方案,which is 設計上相對完善過其他好多。炒埋一碟嘅話你之後要調整返就痛苦囉。
真 屌佢老母中小學都係
我到依家用電腦都唔識打字
電話就以前sms用筆劃
其實真係好ON9....
你老母生咗你呢件戇鳩就真係伏中之伏
論速度倉頡真係無得輸
速成如果好熟都可以好快
拼音就門檻低速度快(基本上普通話好就自然識打)
不過如果唔識讀一樣打唔到
同埋好睇個輸入法個連接詞詞庫
例如Windows內置個個拼音就真係垃圾到狗也不屌
咁有咩好處
點樣壞手
對一個普通市民嚟講學咗又唔係打快d
google拼音又唔係打慢d又唔洗學
你講呢d同孔乙己茴香豆四種寫法無分別
你講嘅point係啱
但完全唔影響大局
其實普通話拼音真係最易打同快
識講就識打, 最直觀
同埋普通話拼音又唔難
試下學行列輸入法,window 內置有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞