覺唔覺以前中學教倉頡係伏中之伏?

587 回覆
103 Like 4856 Dislike
因為當時windows內健只有倉頡速成
拼音個D要裝唔係部部機有
其實打晒全部筆劃要揀都係幾個字
倉頡有啲都同碼要揀
同埋九方快好似因為係單手打就得
不過真係好少人用 同埋windows無
最好就搞個唔同字體打字比賽
你要屌apple都醒啲啦唔該
1. zyut hat係你自己拼錯
2. jyut ping唔會出‘絕平’,佢識出‘月平,閱評,粵拼’
你應該屌zyut wat唔識出‘啜核’而係出‘絕屈’
問題係如果個字喺後2-3板就有排搵,但倉頡9成都唔使揀字呢
日文元音和諧,可以大部分元音/輔音1:1,唔代表唔係拼音
字都唔識寫,一腳牛屎。
我學嘅時候冇諗咁多,不過就慶倖揀咗香港語言學學會嗰隻粵拼嚟學,有晒成套rules感覺正統啲,後尾睇番其他拼音輸入法硬係怪怪哋
我會不過只限啲突然唔記得點寫嘅又無得打前一隻字去㨂常用詞語嘅
例如魑魅魍魎(ちみもうりょう)睿智(えいち)

有啲簡單字例如瓜(うり)我以前都成日唔記得中間嗰碌係咩碼
但我好少打個西字去gen個瓜出黎,因為試過唔記得摌走個西字中伏
你就支那仔啦粵拼都唔識
都係 所以我都係用開倉頡
真自從政府推普教中後基本上無人再學倉頡
咁係你學藝未精
字都唔曉寫就煩請先學字
我中小學直程無教過
速成係打機學,倉頡係出黎做野學
利申先 做咗倉頡撚二十年

粵拼同倉頡其實係各有各好

倉頡可以迫你記住啲字嘅筆劃,將來無咁易執筆忘字

粵拼可以改善懶音、同埋相對容易上手好多(如果你本身極多懶音另計,上面有巴打提到好多常用字好多人都錯拼音,香港人嘅懶音問題極極極嚴重)

倉頡果種迫你記住每個字代表啲咩筆劃其實真係好難學,但係個reward 唔大,講打字速度應該倉同粵差唔多

講文盲問題,一樣好多人唔識拆個字就用倉頡搵個同音字取代就算

結論都係各有各好 各施其法
呢樣真 中學打字比賽輸到連車尾燈見唔到,可以打到過百wpm
同意 如果對打字唔係好快嘅人嚟講 倉頡的確會打得快啲 但打開速成嘅人 啲字嘅打法一早不自覺記哂入個腦 根本唔需要喺揀字表慢慢搵隻字

利申由細到大打得多 有時冇留意開未轉中文 會唔小心打咗一堆”of2vd1rh5kb2rq1ok 5rh5of2”出嚟
倉頡打字最快
仲快過用語音輸入。
個個人都係講懶音
咁懶音就已經係正音啦
如果剩係日常同人傾計就速成快啲,但要打冷門字 例如跟報紙打,就一定係倉頡快啲
ngo diu nei lou mou
語音輸入法仲快呀 反正樓主係智障
keyboard英文字的排位係特登令你不能打太快啊。
古代的打字機,打得太快會jam架。
傻閪,好多台灣人都好羨慕人地識打倉頡,打字快好撚多,又準確
記得個字就係
一遇到非常用字就打唔到
以前無語音要查英文字典去搵再copy
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞