覺唔覺以前中學教倉頡係伏中之伏?

587 回覆
103 Like 4853 Dislike
理得你係咪粵拼
大陸仔先用拼音
你用筆劃都仲接受到
粵拼都係保留粵語文化嘅一種途徑
遲早入博物館嘅輸入方法就無謂再提
畀老屎窟打下飛機就淘汰架喇
其實粵語拼音都好有系統噶,只不過政府唔將佢擺入小學必讀項目咋嘛,就係因為咁搞到好多人都唔識打粵拼字,基本上問十個人有9.9個人都係唔識咩係粵拼。上面強國都強推人學普通話拼音啦,隔離繁支就注音,起碼叫至少有一個輸入法傍身。我細個如果唔係小學個中文老師教我地打粵拼,我諗我好大機會都係學人打倉頡或者速成就算
點解我以前中學電腦堂冇人教我用輸入法
堂堂淨係開機俾我哋上網同埋玩flash game
速成係我自己喺屋企學
小學教倉頡輸入法,但最後都係學速成算,其實倉頡記好晒好熟嘅話,真係打字勁快,睇人哋新聞部個啲超快。
咁你咪去學粵拼囉
咁大個人唔識自己就自己需要去學?
方塊字仲好意思同人講用拼音方便打字
論伏九方先係大伏,倉頡先好用喎,識拆碼 = 你識寫隻字
我就討論緊日常打字嘅
係見啲垃圾data entry先有可能俾篇文你跟住打
再者 真係俾篇文你打就depends有幾多冷門字喇
常用字背曬其實就好基本
好多人打開字都唔覺意背熟曬

btw請問你上面篇嘢用咩打?
睇撚死人喎
講真某程度上我覺得粵拼重要過倉頡,粵拼可以保留廣東話文化,又可以改善埋懶音,而倉頡就喺繁體字嘅層面上
有少少腦都知倉頡一定係最快
係要有啲人死唔認輸, 硬要話速成最快,
真係哂氣
有冇9方苦主

好彩有玩online game 學識速成
下你唔識㗎喎
倉頡先快同見到唔識嘅字可快速拆碼打
你個大陸仔見到啲唔識讀嘅字都打唔到啦
好彩我當年因為懶唔想揀字而學倉頡
電話都可以用倉頡
呢到係連登
我哋只會追捧舊野咁樣我哋先有優越感
拎住呢三樣野行走連登,你會得到尊重

1. 棍波
2. 倉頡
3. 四大天王
10後: 依家係語音輸入 各位阿叔阿伯
咁你唔學?支那仔
有咩問題
粵語拼音好似唔止一套標準

同埋漢字嘅來源係型唔係音,學校教倉頡係好合理
想問win10 點整倉頡5代
之前搞咗輪

倉頡三代取碼 有啲字唔make sense 唯有死背
第一代九方就有用,到改咗排位已經放棄
日常打字就更加唔會點快過倉頡啦
你記熟晒速成啲碼同數字
唔通打倉頡既就唔會記得?
我打緊呢篇野既時候 係無望過個keyboard
打錯字都係因為我打得太快 隻手指去左隔離
download rime
屌奶星 讀中學個陣電腦堂都未有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞