覺唔覺以前中學教倉頡係伏中之伏?

587 回覆
103 Like 4853 Dislike
睇下打咩
如果係打開嘅字速成有機快過倉頡
如果拎篇古文或者多生僻字嘅現代文出黎對住打,倉頡盲打應該快過速成

利申倉頡
真係唔洗下下都用鬧鳩人冇腦
人身攻擊就一定代表啱嘅
就算大家一齊用速成/ 倉頡
唔同人打都會有快慢之分啦
文盲怪倉頡輸入法
速成嘅背位會有系統限制
生辟字打起上黎,肯定係倉頡快
速成打啲常用字係選字方面都係頭幾頁都可以好快,
速成同倉頡都係同系就無謂拗

我老婆台灣人用開注音,我用速成,有時都會拗邊個快,但快慢唔係重點,重點係我打速成見到隻字只要睇到就識打,唔理乜生辟字,都打得出,
用注音拼音就奶閪啦,字都唔音讀就唔撚識打,
仲有就係我依家係台灣做野,份工有時候要寫字,
屌你台灣大學生畢業有時啲簡單巴字都唔識寫唔記得左點寫,就係因為平時都係靠注音打字注重字既聲音,但係打開倉頡速成啲字點寫已經入左腦
你都識講冷門啦
倉頡真係快過速成,因為速成雖然都可以背,但冇倉頡果種死記爛背,倉頡到後期全部都係肌肉記憶,速成一開始係快過倉頡,但倉頡玩返年幾兩年速成真係冇得比,同埋倉頡好難打錯字
不過自從有手機之後我都用速成,手機果個記字功能真係好撚好用,但如果一要打啲少打既字就搵餐死
要比錢買黎裝已經夠垃圾
仲有好多野唔support
Keyboard 冇number pad 又廢左武功

跟本上係利益輸送先會教
正常一定係教倉頡/速成
打到咪得
輸入法有乜好分高低
你打字 係咪見到冷門字就skip? 冷門字唔係字?
常用字你識記
打倉頡既就唔識記?
倉頡速成學識左一定最快,伏你條命咩
自己學唔識就話人伏,笑鳩你蠢咋
樓豬圍爐失敗
咪打詞語搵個字出嚟囉 弱智
用拼音先ON9
世界中文輸入法五筆輸入法一分鍾300幾字
倉頡尾燈都見唔到,我自己速成憑住同台狗對屌練到一分鍾75字,但我相信練到用埋腳都輸俾五筆。。
拼音其實可以唔晒打晒全個併音
好似大陸搜狗咁
可以好快

利申:平時只用倉頡
倉頡係以寫為本,識寫就識打。
倉頡成日要用貓紙app
明顯有設計問題啦
有啲位唔識又無得用?代替
錯少少就打唔到
英文都有autocorrect 啦
一生受用喎
有d教弓9方先月on9
你都識講冷門 分分鐘連倉頡都唔識打
細個自學返黎
噶啲乜
你豬叫?
On9 打拼音堆同音字多到傻,打完仲要曬時間去揀字,之前先有台灣人同支那人鬥打字快,連台灣人既注音輸入法都快過支那拼音
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞