覺唔覺以前中學教倉頡係伏中之伏?

587 回覆
103 Like 4853 Dislike
其實你有冇用過最新google拼音
根本唔使咁
陳打chan就得
而就咁yi就得
有幾難打
當英文拼音咁打咋嘛
On9 拎份報紙出黎打下先啦!睇你1分鐘打到幾多隻字!
英文果個auto以前好垃圾嫁,淨係識得紅色底線我
同埋講真係細個學英文難過中文,先唔講串字,就連個字既英文係乜都唔知,唔好話個電腦有自動改錯系統,比你語音輸入都未必得
但倉頡依家真係好少用到係平日生活入面,但以前啲online game你要同人互屌,打字速度慢少少都比人屌到六親不認,如果你話設計問題,keyboard 啲英文字母排位仲有問題,啱啱接觸果陣諗極都唔明點解唔係順住落,係要搞到打字果陣咁難受
反而最後悔無學倉頡而學速成
試過比大學有個學霸靚女打倉頡笑我打速成
我細個都有學點拎筷子,ching有冇啲乜野高科技可以幫我淘汰佢
溝女學
港女最鍾意chinglish
Chinglish=拼音
用拼音打字
當你要手寫字就會唔記得正確寫法
日文假名本身就係一個音,拼乜撚嘢音韓文唔識唔評論
細個邊有廣東話拼音輸入法
用叉囉,豬腦

廣東輸入法2000
不過我都好肯定樓豬講緊支那拼音
話說講起 細個睇D圖書中文字上面全部都係台灣拼音完全睇唔明
香港應該無本土出既圖畫書係有埋拼音 D教科書又無
成日見啲大陸人/台灣人打啲同音字,就諗係咪因為佢哋用拼音所以咁
以前windows打速成真係好慢
後尾新速成有時又會亂揀字
而家apple有常用字置頂先有返啲效率
我中學生涯唯一帶得走仲記得嘅就係倉頡
去google translate中文輸入 喺右下角有得揀用粵拼 佢嗰個AI選字幾好用
用語音最快
都好過中學教埋d唔知咩輸入法。毛蝦米?出去問人冇個識仲要電腦堂考試考呢個輸入法打字。
倉頡有部份字拆碼古古怪怪都係靠背
一樣都有非常用字,撞幾次唔中咪一樣打*變速成

倉頡難學易精,速成易學難精
相煎何太急
點開?
屌on9仔撳到了
有人出過廣東話+粵拼版嘅小王子 據我所知動物農莊都有粵拼版
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞