覺唔覺以前中學教倉頡係伏中之伏?

587 回覆
103 Like 4853 Dislike
所以倉頡始終有優勢。
雖然依家我多數手機都係用voice typing。但係有時都要改字又盛。
學左速成, 依家應該無乜障礙
識打倉頡真係好型
你唔知keyboard都打到九方嘅咩?當然好唔就手嘅
所有主流OS都有輸入法套件可以下載
https://jyutping.net/
噉咪即係學粵拼順便學埋發音囉

同埋宜家啲粵拼輸入法都唔會限死你得一個發音
以我宜家用緊嘅做例子
「擴散」嘅「擴」不論你打kwok3定kwong3都無問題

囡囡的話你就噉打neoi neoi已經出咗嚟
有幾難明
你打慣咗啲手指嘅位就記得熟曬㗎喇

倉頡啲拆字原則咪仲難明粵拼的話,起碼你識講仲可以拼到
賤種支那狗
diu nei lou mou ng sik gong gwong dung waa zau laan faan zi naa laa so hai
1係我柒咗
但2佢係真係咁出
你用‘唔識點讀’去話‘咁點打個字’,咁我都可以用‘執筆忘字’去話‘打唔到個字’啫,老實講真係打到唔識咪查囉有咩問題?

你第二個問題其實大多數啲輸入法都有晒database,唔係大問題,例如:
重蹈覆轍:cung dou fuk cit / cung tou fuk cit
大嶼山:daai jyu saan / daai zeoi saan
閃爍:sim soek / sim lik
.......咁佢出唔出到‘粵拼’丫?
電話速成好快
普通話拼音嘅起源真係因為當時太多文盲
而家啲本土零零後好多都係用拼音
唔通用粵拼都文盲咩
搞錯咗重點,唔係「唔識點讀」嘅問題

除非大改版,字粒係set咗點寫,筆劃或者字形輸入係set咗點打,就算你一個字對應幾個字粒(例如麪麵麫),每個字粒都只會有一個打法

唔知係咪教材改咗,細個本成語書係額外寫明重蹈覆轍係唔可以讀成滔,閃爍又係以前啲人搞錯咗個礫字,而你提及嘅database 係照俾你過,甚至上面#532 提到打neoi竟然可以出到個囡字
另外如果唔係database配詞打字一字多音咁點算,典型仇姓,華讀花呢啲,到時為咗配合個拼音輸入法,明知個字唔係咁讀,都要打番另一個拼音出黎

拼音輸入係容易啲入門,但係有兩個問題喺度
一字多音,成個詞語咁打都仲叫ok,我打單一個字,或者你database冇嘅詞語就會kick
為咗方便、迎合大眾,錯讀誤讀都有可能set埋入去照過,仲講乜野文化方面嘅事
.
唔覺
唔記得隻字點寫係你問題,
你打拼音都可能唔記得隻字點拼啦
另外如果係真香港人係唔會識粵語拼音
打速成算
支那人用 唔關我事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞