[是咁的] 我喺加拿大住咗十幾年, 識到一個女仔叫Z.....(5)

850 回覆
31 Like 5 Dislike
早幾日聽老母話佢個FD個仔屌緊鬼已經
扔左舊錢去果邊讀書但家下宣佈唔洗讀做野一年就夠, D錢好似扔落咸水海咁
認真, 如果有心嘅, 一早走咗啦.

唔好話乜撚嘢冇畢業/over5年, 根本可以狗衝過去讀兩年(甚至年半)已經可以申請, 期間如果你有細路仔, 讀書仲唔使錢添.

繼續喺香港拖拖拉拉, 就算最後畀你去得成, 啲物價只會越嚟越貴、啲工同學位都畀人搶曬, 屎都冇得你食
咁又唔係咁講, 最得閒度佢有嗰邊學歷,搵工易好多

我舊時有個friend移民, 佢自己本身讀it出身,做咗十幾年嘅自己開舖頭做老細,但過到去加拿大冇人理佢要重新讀過曬所有credit, 日日山長水遠搭車落UT上堂, 交貴一貴嘅學費聽書個廢過佢嘅阿sir喺到鳩噏, 嬲到嚟仆街
其實無計
如果個遊戲規則就係要睇果啲沙紙
咁佢可以用錢解決到
就唔係咩大問題
係呀所以我覺得位移民而去讀書絕對覺得唔會係浪費錢嘅一件事

我老婆好彩係因為佢喺澳洲呢邊讀完書、一畢業就直接喺呢邊做相關嘅工作, 而佢之前喺香港嘅大學學歷再加埋澳洲呢邊嘅學歷+工作經驗喺加拿大嗰邊又認可, 所以落腳一個月就已經搵返本科嘢做, 仲要係計佢rank3(最高人工嗰個rank).
都係,我聽啲friend 講溫哥華連 Walmart, Tnt 都幾廿人apply. 不過遠少少 Victoria 就請唔到人。
OK
利申真係冇甜,同極為普通既故。
真係俾老婆發現咗
瘋狂抽插間接緬懷下同K姐瘋狂的日子

呢句寫得好
冇事就好

貓叔叔,bye bye

雖然未追晒,但見到結尾終於出,有種形容唔到嘅感覺
樓主食到咁多女,又娶到個好老婆,個人應該唔錯 同唔細

我呢啲毒男一世都唔會有呢啲機會
我睇文就已經好滿足、好enjoy

多謝貓叔叔
正,祝你快啲過到黎加拿大
貓巴,咁你最後點解冇番去加拿大?
多謝share
你真係好撚鍾意 k咁喎
咪完咗囉
會有咩感覺?
我都希望啦, 最衰呢邊排打手指模排到咁晏先有位, 唔係可以早多幾個月走人
不舉有提過, 最簡單嘅解釋答案, 就係我中降頭
係呀, 我諗住去到做洗廁所㗎咋
突然諗起個問題
可能之前有巴打問過/貓巴講過醒唔起

果陣時沒諗住同D結婚留加拿大?
就算遞解左番香港都應該好快番到加拿大?
嗰陣時我同D都覺得結婚應該真係為咗結婚而結, 而唔係攞嚟實行某啲嘢嘅目的, 所以一致同意唔會咁做.

如果當時結嘅話, 我直頭唔使離開加拿大, 原地復活
猫巴 由上年十/十一月追到依家
祝你生活安好 一切順利
咁結婚過到immigration 咩?
只要結咗婚, 佢就唔可以再用遞解令喐鳩我.

如果我係我哋係common law, 佢係用過期居留嘅原因趕咗我出去, 之後我用類似“親屬團聚”嘅理由返去

但如果我結咗婚, 佢就變成過期居留之上再加一條“拆散夫妻關係“, 加拿大人道法例上佢唔可以咁做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞