最有價值收息股研究所 @ 4

1001 回覆
1 Like 18 Dislike
我個人係咁睇
我會趁而家仲有6厘入手
呢幾年派息都無加,早幾年仲要減埋
不過好在有電費利潤包底
所以現價可以,6蚊打後如果無加派嘅話
絕對唔入
btw如果遲d發電成本低返加派嘅話
就非常吸引
收息股岩自己厘數就來料啦..
點解玩美股/無息派就知低價買高價賣
去到收息股hang左機
想講 港燈嘅燃料成本係用者自付…
佢買幾多錢 你就俾幾多錢…
瑞銀發表報告,將新世界發展(00017.HK)目標價上調15%至20.4元,以反映年初至今內地住宅市場復甦步伐較預期強,以及在岸融資敞口增加或令融資成本下降。

該行指出,新世界發展年初至今於內地有兩個主要項目回款,應佔金額達約17億元人民幣,期內更成功以3.5%利率發行10億元人民幣的在岸商業房地產抵押貸款支持證券(CMBS),有助將融資成本進一步降至4.5%目標。

但瑞銀表示,新世界發展去槓桿化路線圖仍然崎嶇不平,香港開發項目的現金循環能力有限,同時持續的高離岸利率環境可能會繼續抑制其非核心資產處置,為股息前景帶來負面影響,因此維持對其「中性」評級。
呢隻撚屌ipo累我輸左十個
咩價位?
都仲係好貴利息
今年內銀純利增長2%以下
得招商,郵儲,中信係>5%
死硬
同同埋聽講美國個邊通脹高番
唔知有無影響
好彩5月加埋息就完
你真係諗太多
fed話會hold 一段時間
但市場price in 今年已經減息
俄軍唔輸,通漲唔落點減息
聽講通脹回升
你有冇睇CPI同商品價格
而家都係講緊大機會係咁 唔係一定會係咁

如果估到利率走向就發達了
https://ground.news/article/inflation-pressures-remain-persistent

人工同就業一直好
推動服務同成本上升
PCE亦繼續高於預期啵清
你上面講俄烏 下面就講人工

不過總體都係向下 尤其住房
https://twitter.com/p_skrzypczynski/status/1651660128360210441?s=20
https://twitter.com/C_Barraud/status/1652217732287410177?s=20

佔CPI最大GE住房黎緊會一直下降
同埋加息係有滯後效應
你都要等佢起作用

費城聯儲銀行行長哈克(Patrick Harker)指,料需要進一步收緊政策,確保限制性貨幣政策支持聯儲局,並預料利率升至峰值後會維持不變,使貨幣政策能夠發揮作用。

他認為,聯儲局已接近加息行動的尾聲,今年會將利率上調至峰值,並維持利率不變,惟表明需保持謹慎,並稱CPI和個人消費支出指數等通脹指標存滯後,故不贊成持續加息。

美國芝加哥聯儲銀行總裁古爾斯比表示,聯儲局過去1年大幅加息影響經濟,美國或出現經濟衰退,敦促聯儲局對政策採取謹慎態度。

他表示,早前零售銷售數據表明,聯儲局為經濟降溫的努力可能正在發揮作用,最近的通脹報告亦顯示價格壓力正在緩解;而大規模加息需要時間才能在系統中發揮作用。
就算睇啱咗加邊隻
都要睇埋佢抵唔抵買㗎嘛
其實而家賭減息真係
個班龍友賭減息賭左成年GA LA
依家好似隻隻都唔平咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞