最有價值收息股研究所 @ 4

1001 回覆
1 Like 18 Dislike
唔知2638入唔入得返msci 指數
【港股通】中國移動(00941)將聯合中國飛行試驗研究院開展國產大飛機數據寬帶傳輸驗證
金吾資訊
·

中國移動(00941.HK)
68.450
+0.00%
據科創板日報,今日下午,工信部批覆中國移動(00941)申請利用4.9GHz頻率開展5G地空通信技術(5G ATG)驗證試驗項目。中國移動對此回應表示,中國移動5G ATG方案可以爲每架飛機提供420Mbps峯值下載速率,66Mbps峯值上行速率,最大覆蓋半徑300千米,不到1000站即可實現全國航線覆蓋。本次批覆中國移動將率先聯合中國飛行試驗研究院開展國產大飛機試飛數據寬帶傳輸驗證,實現試飛機型海量數據快速卸載、實時飛機健康管理等應用,有效提升試飛數據分析效率。
呢啲消息成日都有
好似有d 料到
不要想太多了
文字似係扣完利息後計嘅8%
但財報又似係計完8% 後再扣利息先係純利
建議睇吓乙部
佢係點咪點樣計囉…
其實飛機上面點解上到網
303點睇
還好啦 有時派息會睇突

不過冇咩點研究
有冇巴打留意過0450鴻興
我初初研究收息股嗰陣有睇啲財演介紹佢
今年有成十厘
不過啲成交少到
今日港股成頁都綠色
幾日升左 15%
3988 gogogo
過往經驗 炒內銀唔一件好事
3110升咁多
今日真係渣乜股都升
智通財經APP獲悉,大摩發佈研究報告稱,香港3月零售總銷貨價值相較2018年同期差距可見改善。本地收租股方面,該行偏好希慎興業(00014)、領展房產基金(00823)、九龍倉置業(01997),以及新鴻基地產(00016)、港鐵公司(00066)。

報告中稱,香港3月零售總銷貨價值同比升41%,受低基數效應推動,較今年首兩個月增幅加快。不過,3月銷售較2018年同期低出16%,也較今年首兩個月低出23%,有所收窄。該行估算,香港4月零售總銷貨價值同比將升14%,由於基數正常及內地訪客上升,與2018年差距或會進一步收窄至13%跌幅。此外,維持香港2023年全年零售總銷貨價值同比升22%的預測。

該行指出,零售銷售增長傾向於推升本地收租股的市盈率,如九龍倉置業及希慎興業。該行偏好的希慎、領展、九置股息率分別有可能達到6.4%、6.1%、3.3%水平。此外,大摩還看好本地零售業務佔比較多的新鴻基地產及港鐵公司。
垃圾含指既操作係高位納入 低位踢出 點會跟大市
升到停咗lu ~ ~

可能北京同上海班分析師都落晒分行撳股票機

而家睇吓國資委最新嘅政策先
823 6.1% 🤔
笑死
恆指等如科指 …. 嗰啲科技股唔升,恆指都係咁嘅樣

所以買2800嗰班…..
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞