最有價值收息股研究所 @ 4

1001 回覆
1 Like 18 Dislike
thx 繼續賣跌佢啊啊啊
等緊4.8接
我都覺得分析得太簡單
當係了解下內地投資者點睇內銀
我諗仲有排跌
低位再諗入唔入
跌嚟睇過
搵 me?

我鐘意研究李嘉誠嘅公司咋, 但唔鐘意買佢啲野
研究係好有成功感
但正正係要花好多時間研究, 亦都未必睇得清條友 & 佢個仔
買返啲簡單野好過
期待數薄巴講1686 呢間公司
大飛哥,最近公用股插咁多,你點睇
市場想插落去搵野沽姐,其他之前沽到7788咪搵呢d沽
make noise
「機會」
買reits都可以輸到仆街
邊隻?
想請教14 同17 大家會簡邊隻?
17 債高D 會唔會令人覺得會減派息?
好多啦 405 435 808 收埋息都唔夠輸
依幾隻好伏 778好好多

美銀證券發表報告指,重申對置富產業信託(00778.HK)的「買入」評級,由於更高的租金假設,上調目標價2%,由7.9元升至8.1元。報告引述集團管理層指,本年至今續租談判,續租租金趨勢中性至正面;在2022年下半年期間,購物中心的人流每月都有逐步改善。在2023財年,租金收入上漲將由積極的續租租金來驅動;新加坡項目Stars of Kovan(高文之星)的全年貢獻;都會(馬尺)及麗城薈的出租率改善;以及取消支援租賃計劃,這將在很大程度上抵銷更高的利息費用。

該行表示,置富去年全年每基金單位分派44.15仙,符合該行預期;下半年租金收入按半年升3.4%,租金利潤率按半年改善3.8個百分點至76.9%,因為下半年未有提供額外租金優惠。該行預計,集團的續租租金變幅將從2022財年的負低單位數轉為增長2%,並將其2023至2024財年的每基金單位分派預測上調1%至2%。
0017 已經減左派息啦喎

你要等到佢 11Skies 開幕, recurring 收入先有得大幅提升
PPT: 「~30%CAGR rental income from FY23 – FY27 」
到時 gearning 比例亦會下降 (因為幢野開始用 投資物業入帳)
但利息支出應該好難減
講起, 比大家睇下 0778 新買舊野

比埋 0823 嘅大家對比下

Thomson Plaza
https://youtu.be/upxc8Zl0EpY

AMK (代管)
https://youtu.be/SrZkCa6hT7Y

Jurong Point
https://youtu.be/qpzDQQ3S__c
實地考察
823 估價仲係貴
好公司但係太貴,唔會再加倉住
股息high single digit growth 點值咁貴
又學到野
我啱啱先睇緊佢地業績會Q&A
睇黎大把野要睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞