最有價值收息股研究所 @ 4

1001 回覆
1 Like 18 Dislike
今日又跌

港股真係好廢
呢度有無重倉2638嘅巴打?
想問下有咩睇法?
放左大半玩aapl
同上面位師兄嘅諗法差唔多
買咗啲0939
成8厘幾
離題,AAPL市值成兩兆有多,近排新聞仲要話佢撈埋銀行存款,加上ios咁屈機嘅護城河,月供冇野可以輸
Iphone forever
冇問題架,覺得值唔值呢啲好個人
我睇到嘅係老巴都揸咁多,反而覺得仲有上升空間
17:01 【穆迪將中國房地產行業展望從負面調爲穩定:融資環境預計將進一步改善】國際評級機構穆迪在最新發布的一則報告將中國房地產行業展望從負面調爲穩定,並稱銷售進一步下滑的風險較低,融資環境預計也將進一步改善。穆迪在報告中稱,繼2022年房地產銷售額下降28%之後,中國房地產市場的全國合同銷售額將在未來的12個月內趨於穩定。此外,隨着政府採取的措施擴大,將進一步改善融資渠道。(來源:富途牛牛)
內房一直好想學港資地產商嗰種模式
但係唔係太學到
咁3070呢?
指數選樣方法
指數樣本空間 合資格成分股樣本空間包括符合下文(A)和(B)項所列各項條件的證券。
(A) 證券符合下列所有條件:
. 在聯交所(主板或創業板)上市且以香港為主要上市地的普通股以及REIT;
. 在過去一年裏證券上市交易時間超過三個月,除非該證券上市以來日均香港總市值 在全部香港市場證券中排在前10位;
. 證券在過去一年日均收市價不小於0.10港元;
. 如果證券過去一年日均收市價不少於0.10港元但小於0.50港元,則該證券最近年度
報告每股收益不得為負數;
. 證券最近三個月日均換手率不小於0.1%;
. 證券不屬於指數諮詢委員會(更多信息請參閱下文“指數諮詢委員會”一節)認定
的應該剔除的證券;及
(B) 符合上文(A)項所述全部條件的證券中挑選符合以下條件的證券:
. 過去一年日均成交金額排名前50%(最近一年日均成交金額不少於5,000萬港元);
. 過去一年日均總市值排名前50%;及
. 過去連續三(3)年股息率大於0;
成分股選擇 對樣本空間內的合資格股票,首先按照過去3年的平均股息率由高到低排名。隨後挑選排名
最前的30隻證券,組成指數樣本,但指數諮詢委員會認定不宜作為指數成分股的除外。

建議自己睇基金章程

https://asset.pingan.com.hk/zh-hk/3070/(chi)_ping_an_of_china_etf_-_prospectus___7_feb_2022.pdf
果日逃亡潮 唔走都買張put啦
阿婆都沽貨
國家任務大於一切
咁銀行又唔代表係一個好賺嘅業務
respect
你指學港資賣樓花回現金流嘅做法?我覺得係內房玩得太盡玩爛左太多debt
信託加公用股
早買早收息
to be exact 新鴻基嗰種模式
不過其實都冇辦法

以前佢哋覺得可以貨如輪轉
借錢-買地-賣樓 loop loop loop
點知一個浪琴埋嚟 就全部都收晒皮

如果唔不斷賣地 啲優質項目又俾人搶晒…
變咗個死循環
房貸數據仲起ICU未出黎
大陸個市場太大,
地方大地產商我唔知,但所謂遍佈全國既央企,國企去到地方上都冇保障可言,
點俾居民信心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞