最有價值收息股研究所 @ 4

1001 回覆
1 Like 18 Dislike
港股好似有種引力扯緊全部股票向下
前幾頁先有人 bin C 話 內銀 電訊 同連登仔背馳嫁
可能基本面幾日內轉差左
內銀買入機會
今日買左少少14
冇成交一律唔買
萬有引力
每樣嘢都會炒升炒跌
0014 增長點就係 加路連山道, 面積加30% (要計返4成比 華懋)
佢Gearing 係控制得幾好, 慢慢嚟咁發展...
同0017 o個種講到明要 高gearing 唔同玩法

禮頓中心, 利舞台 重建, 管理層無正面回答
我自己估都要起好加路連山道 先有心機 & 財力
竹林苑重建 應該都未必搞住
上海幢野, 佢地話有信心, 我自己睇就一半半
上海甲廈嘅空置率仲差過香港, 佢幢野又唔係CBD

0014 股東會Q&A https://lookitsmathbook.blogspot.com/2023/05/2023-05-19.html
要做revaluation架,唔係任佢up架
我今日都入左1手14
等佢落18先再入
班staff都幾離譜
0014係咪冇ir 同 pr
$21樓下我都覺得唔錯
佢用income黎計個yield,香港property低yeidl好正常喎, 外國就話6,7,8%啫
咩價位買
我分段吸緊
808個價今日抵屌
信呀
準備大量資金等入貨
14個概念係咪好似大富翁咁
買哂銅鑼灣就可以有加成
778跌撚夠未啊
買reit 我現價買hsbc 好過
係, 當日 Irene LEE 都係咁講
佢地係好想買埋 加路連山道
亦聲稱計啱數先 gogogo 嘅. 當然, 如果成個區都係佢
咁租金控制係有啲優勢, 成個區嘅規劃營造都順手好多
(觀塘真係唔會夠班做CBD2, CBD唔係一兩幢甲廈, 係一個區, 幾條街)

望下隔離 太地嘅金鐘, 起到PP6, 仲有 太古坊
我其實想表達現價hsbc 好扺買
唔關事啦
再直接d 理解,好籠統咁諗
美債risk free 2021年10y 1.5厘, 778 約4-5厘
而家risk free 10y 3.67 厘,778 應該幾厘先合理?
假設風險偏好基本面不變,冇multiple expansion/contraction
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞