最有價值收息股研究所 @ 4

1001 回覆
1 Like 18 Dislike
當然,你話我唔信未來10年都咁高息
Riskfree 實跌返落去,到時778 會升返搏價升,咁係另一回事
計完會好灰
睇番港樓D樓價而加仲係太貴
依個係成個人口政策同房屋政策問題
我用緊risk free rate + premium = cap rate 去做計算
risk free = 而加定期息口4%
係0 premium 情況下
都係valuation <<< 現價
唉睇完之後再望下自己個倉有幾多貨,唉
你講得好岩 真係1個失敗政策
如果講2手樓更加係
因為未來租金升幅一定有限
我條數係計到佢接近0.5% cap rate 先去到而加個價
成件事CLS
樓市就係咁
就算美帝個樓主都係調得好少
太多人供完樓,根本每月穩定現金流收租,買賣成本又高,啲人一動不如一靜冇誘因放貨
見樓上係咁踩reits
係時候加注了

買連登仔對家
好公司唔代表好價錢
即係你再鍾意架S2000
都無理由用一架法拉利嘅價錢買佢

當然,人多嘅地方通常都有伏
我唔會覺得堆大Fund入場就代表正確
佢哋講到尾個優勢係栠資力強容錯率高
而唔係喺know how個層面特別強
如果講緊2手樓 我覺得黎緊會有死局
維修費越黎越貴
D人越唔想比錢
層樓越黎越舊 價值減少
但收購遠遠無期
加洲兄,659 1883插左好多,請問有冇改變你對佢地既睇法
659跌10% 對你黎講都係冇感覺?
好大心臟
會唔會係你唔適合投資?

係得連登仔散戶心態先會 對住個股價gel頭/震

同前幾頁啲內銀/電訊 升就「基本面好好」
跌就「市場唔識貨」, 無乜分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞